Toyota svolává svá hybridní auta. I vlajkový Prius

Radek Pecák Radek Pecák
9. 2. 2010 16:22
Automobilka Toyota začne do servisů zvát i majitele hybridní Toyoty Prius
Prius je nejprodávanější hybridní automobil na světě. U nás stojí 679 900 Kč.
Prius je nejprodávanější hybridní automobil na světě. U nás stojí 679 900 Kč. | Foto: Aktuálně.cz

Tokio - Automobilka Toyota dnes potvrdila, že skutečně svolá do servisu kvůli problémům s brzdami své hybridní modely. Mezi nimi bude zhruba 300 000 Priusů nejnovější generace. V ČR se to týká 94 majitelů nových Priusů.

Svolávací akce je podle vyjádření automobilky reakcí na hlášení zákazníků, kteří zaznamenali nestabilní pocit při pomalém a stejnoměrném brzdění za jízdy po hrbolaté nebo kluzké vozovce za situace, kdy došlo k aktivaci systému ABS.

"V rámci servisního zásahu bude vyměněn řídicí program systému ABS v elektronické řídicí jednotce vozidla. Po výměně softwaru se zlepší odezva brzdové soustavy a celková citlivost soustavy při prokluzu některého z kol. Aktualizace softwaru zabere přibližně 40 minut a provádí se pomocí standardního testovacího vybavení používaného všemi autorizovanými servisy vozů Toyota," informoval mluvčí českého zastoupení Toyoty Tomáš Vaněk.

Vaněk také zdůraznil, že tato svolávací akce se netýká žádných dalších modelů Toyoty ani značky Lexus.. 

Zákazníci budou v příštích týdnech osloveni dopisem s informacemi o svolávací akci a žádostí, aby se obrátili na autorizované servisy vozů Toyota ohledně této úpravy v nejbližším termínu, který jim bude vyhovovat.

Plynových pedálů se bude opravovat více

Zřejmě již v příštím týdnu se totiž začne s dodatečnou montáží ocelové výztuhy na plynový pedál u modelů Yaris, Corolla, Auris, Verso, Avensis, iQ, Aygo a RAV 4. V ČR pozvánku ke zhruba půlhodinové opravě, která bude pochopitelně zdarma, dostane přesně 14 196 majitelů aut. Nejvíce z nich by mělo být těch, kteří si koupili v minulých letech Toyotu Yaris.

Odstranění problému spočívá v nasazení přesně vyrobené ocelové distanční vložky do tělesa pedálu akcelerátoru. Pomocí tohoto distančního členu se redukuje přítlačná síla mezi dvěma povrchy, což vede k nepatrnému tření. Distanční vložka mimoto posiluje tlakovou sílu pružiny, která stisknutý pedál vrátí do své původní polohy

V celé Evropě se tato svolávací akce týká více než jednoho a půl milionu lidí.

 

 

 


 

 

Právě se děje

Další zprávy