Tlustý poslal na Sobotku policii

mna, čtk
14. 2. 2006 18:02
Praha - Vlastimil Tlustý z ODS podal trestní oznámení na ministra financí Bohuslava Sobotku kvůli pohledávkám České konsolidační agentury. Sobotka chce Tlustého žalovat pro pomluvu.
Ministr financí ČR Bohuslav Sobotka
Ministr financí ČR Bohuslav Sobotka | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Tlustý tvrdí, že Sobotka chtěl - chystaným prodejem aktiv ČKA zpět do ČSOB za jednu korunu - připravit stát o 11 miliard korun. Sobotka podle něj hájí zájmy ČSOB místo zájmů státu.

Ministr se vzápětí proti těmto výrokům ostře ohradil. Prohlásil, že Tlustý před volbami politikaří a lže. "Neporušil jsem jediný zákon. Poslanec Tlustý ohybá fakta a vytrhává je z kontextu," řekl Sobotka. Vpodvečer pak oznámil, že chce zítra na Tlustého podat trestní oznámení pro pomluvu.

Infobox
Autor fotografie: http://www.czka.cz

Místopředseda rozpočtového výboru sněmovny Tlustý tvrdí, že podle všech dosud zveřejněných dokumentů má stát v tuto chvíli nárok na vrácení kupní ceny, za kterou ČKA od ČSOB koupila aktiva.

"Stát za ně zaplatil 11 miliard korun. V tuto chvíli má tedy stát právní nárok na vrácení kupní ceny," prohlásil Tlustý.

Dodal, že v této situaci Sobotka připravuje transakci, při které chce ta samá aktiva za korunu odprodat. "To znamená zříci se 11 miliard korun, které jsou na cestě z ČSOB," uvedl Tlustý.

Vlastimil Tlustý
Vlastimil Tlustý | Foto: PSP

Podle prohlášení Sobotky z konce ledna se Tlustý mstí za chystané odvolání z čela dozorčí rady konsolidační agentury. Informuje prý nepravdivě o snaze vyřešit sporné pohledávky po bývalé IPB a snaží se věc politizovat.

Tlustý slova o mstě odmítl. "Jedná se o prokázaně připravovanou transakci, na jejímž konci měl český stát přijít o 11 miliard korun," řekl. #reklama

 

Právě se děje

Další zprávy