Topolánkovy reformy platí, rozhodl Ústavní soud

Tomáš Fránek
31. 1. 2008 21:10
Soud odmítl stížnost ČSSD i komunistů na reformy
Ústavní soud, ilustrační snímek
Ústavní soud, ilustrační snímek | Foto: Aktuálně.cz, Tomáš Adamec

Brno - Ústavní soudci posvětili platnost daňových změn, které jsou součástí reformního balíčku vlády Mirka Topolánka.

Soudci zamítli návrhy na zrušení, které jménem 67 poslanců podal šéf klubu ČSSD Michal Hašek a jménem dalších 43 poslanců předseda KSČM Vojtěch Filip.

"Návrh na zrušení... se zamítá," oznámil předseda soudu Pavel Rychetský.

Podle soudce Pavola Holländera, který četl zdůvodnění verdikt soudu, byly pro přijetí zákona o reformě veřejných financí splněny všechny procedurální podmínky. Protiústavní není podle ústavních soudců ani úprava daní včetně superhrubé mzdy.

Deficit demokracie vlády

Soudci ale zároveň kritizovali postup vládní koalice, které nedala opozici dost času na seznámení se reformou a silou svých hlasů reformu rychle prosadila.

"Těžko hledat zákon, kde by byla žádost o prodloužení lhůty projednávání ve výboru opodstatněnější. Jde o deficit demokratické kultury ze strany vládnoucí moci," uvedl Holländer.

Podobně kritizovali i postup senátorů z vládních stran, kteří prosadili to, že se o reformě v Senátu nejednalo.

Rozhodnutí ústavních soudců nebylo jednohlasné, odlišní názor měl například předseda soudu Pavel Rychetský. Ten svoje stanovisko zveřejní stejně jako další soudci v dalších dnech.

Premiér Mirek Topolánek uvedl, že takový verdikt očekával. Sociální demokraté věří, že uspějí ve stížnosti na další části reformy.

Je tak vysoce pravděpodobné, že soud kvůli tomu, jak byly přijaty, nezruší ani poplatky ve zdravotnictví. Může ale dál zabývat tím, zda jsou poplatky u lékařů v souladu s českou Ústavou, která podle odpůrců placení zaručuje bezplatné zdravotnictví.

Soudci o návrzích rozhodovali na uzavřené poradě; předtím však stížnosti dvě hodiny posuzovali ve veřejném jednání, kdy si vyslechli názory obou stran sporu.

Vládní politici žádali, aby soud stížnosti zamítl.

Sociální demokraté i komunisté logicky naopak: Ve svých projevech útočili na vládu. "Vláda spojila sedm návrhů zákonů do jednoho návrhu. Zákony musí být srozumitelné a předvídatelné. Vládou prosazený zákon trpí hrubými vadami. Občané nemají šanci se v zákonu vyznat, jde o raritu v dějinách českého práva," řekl například Michal Hašek.

Dodal, že sociální demokraté chtějí zrušit mimo jiné tři zákony o ekologických daních nebo normu o zrušení registračních pokladen.

Šéf komunistů Vojtěch Filip u soudu připomněl v souvislosti se schvalováním reformy stravenkovou kauzu a roli Marka Dalíka. Podle něj premiér Mirek Topolánek v této kauze lhal.

Filip také připomněl, že reforma byla schválena díky zradě dvou sociálních demokratů Miloše Melčáka a Michala Pohanky.

Ústavní soudci se také politiků ptali. Zajímalo je to, jestli byli členové vlády ve sněmovně, když se jednalo o návrhu na prodloužení doby na projednání reformy. Ptali se i na to, zda existují pravidla pro rozhodnutí, že se senátoři zákonem nebudou zabývat - to udělali právě u reformy.

Soudkyni Ivanu Janů zajímalo, zda si sociálně demokratický poslanec Hašek udělal porovnání superhrubé mzdy s původním daňovým systémem.

Ten uvedl, že ne, podle něj je ale superhrubá mzda hrubým zásahem do vlastnického práva občanů.

Nesouvisející přílepky

V sále při jednáni nebyla obsazena všechna místa, větší zájem veřejnosti byl například o spor mezi předsedkyní Nejvyššího soudu Ivou Brožovou a prezidentem Václavem Klausem.

Soudce - zpravodaj Jan Musil uvedl, že stížnost je velmi rozsáhlá, má několik set stran

Čtěte podrobnosti: Boj o Topolánkovy reformy začíná, vláda je v klidu

Hlavní námitkou opozičníh poslanců bylo, že reforma byla přijata jako přílepek k nesouvisejícím zákonům. Právě kvůli takovému přílepku už ústavní soudci jeden zákon o odškodnění lidí ze zkrachovalých bank v minulosti zrušili.

Na to upozornila ve svém vystoupení, nejvěcnějším ze všech, právní zástupkyně skupiny senátorů, kteří proti způsobu reformních zákonů také protestují, Kateřina Šimáčková.

Ta uvedla tři konkrétní zákony, ke kterým byly přidány formou pozměňovacích návrhů naprostou nesouvisející reformní kroky vlády.

 

Právě se děje

Další zprávy