Tisíce poškozených Emmou se hlásí pojišťovnám

kst
3. 3. 2008 16:50
Tisíce škod eviduje Kooperativa, Allianz i ČP a ČSOB

Praha - Pojišťovny začaly sčítat škody, které jejim klientům napáchala víkendová vichřice Emma.

Jen Česká pojišťovna odhaduje, že jí klienti oznámí zhruba pět tisíc škod za avíce než sto milionů korun.

Pojišťovna Kooperativa zaznamenala podle slov svého mluvčího, Mark Vícha, zvýšený počet nahlášených pojistných událostí.

"Za sobotu bylo nahlášeno asi 700 škod," řekl deníku Aktuálně.cz Vích. "To je pro porovnání asi desetkrát více než minulý týden," dodal.

Škody sčítá i Allianz pojišťovna. "Odhadujeme, že počet škodních událostí napáchaných o víkendu vichřicí Emma se vyšplhá na tři tisíce případů," řekla Pavla Paseková, mluvčí Allianz. Předběžný odhad škod svých pojištěnců odhaduje Allianz na 120 milionů korun.

Nejčastější škoda? Zničená střecha

Podle prvních odhadů České pojišťovny byly nejvíce zasaženi klienti v západních Čechách. "Jenom z Plzeňského kraje očekáváme zhruba dva a půl tisíce škod. Hodně telefonátů přichází také z jižních, východních a středních Čech a ze severní Moravy," potvrdil Václav Bálek, tiskový mluvčí ČP.

"V neděli dopoledne jsme v Klientském centru ČP zaznamenali 600 případů, ale do večera tohle číslo bezpochyby ještě vzroste. Největší nápor očekáváme v pondělí dopoledne, proto také posilujeme počty operátorů," dodal Bálek.

ČSOB Pojišťovna podle prvních odhadů naznačuje, že v porovnání s loňským orkánem Kyrill by celkové škody způsobené vichřicí Emma mohly být ještě vyšší. "ČSOB Pojišťovna bezprostředně po Kyrillu registrovala méně škod než nyní," vysvětlije Jitka Polívková, mluvří společnosti. "Na porovnání je však ještě brzy, protože mnoho postižených klientů dosud škody nestačilo nahlásit," dodává..

Nejčastěji hlásí škody majitelé domů a automobilů, tak i velké společnosti. Jde hlavně o zničené střechy, krovy a okapy, ale také stožáry a rozbitá okna.

K nejvíce postiženým regionům, kde klienti Allianz pojišťovny utrpěli největší škody na majetku, patří oblasti západních, východních a jižních Čech. Vichřice Emma nejméně řádila v severních Čechách, téměř žádné škody nejsou zatím hlášeny ze severní Moravy.

"Doporučujeme, aby si klienti způsobené škody nafotili a zaznamenali si jejich rozsah," radí Pavel Novotný, šéf likvidací pojistných událostí Allianz pojišťovny. "Teprve pak je možné započít s takovými opatřeními, aby nedošlo k dalšímu znehodnocení majetku," dodává.

Čtěte více o vichřici Ema:

Takový pohled nebyl v Horoušanech neobvyklý.
Takový pohled nebyl v Horoušanech neobvyklý. | Foto: Jan Bohuněk
Vítr zabil 14 lidí. Tisíce domácností stále bez proudu
Foto: reuters
Předpověď: Emma duje v Čechách, míří na Moravu
Foto: P. Protivánek
Hasiči: Sobota byla nejhorší od orkánu Kyrill
 

Právě se děje

Další zprávy