Tesco prvně neuspělo. Levná benzínka stát nebude

Tomáš Fránek
7. 8. 2007 14:16
Protestovali lidé, nesouhlasily úřady
Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Uherský Brod - Protesty lidí a nesouhlas úřadů přiměl společnost Tesco k tomu, aby ustoupila od výstavby čerpací stanice u svého hypermarketu v Uherském Brodě.

Je to tak poprvé, kdy některý z velkých obchodních řetězců neuspěl se svým záměrem nabízet levný benzin.

Ani úřady, ani lidé

Tesco v Uherském Brodě o výstavbu benzinky usilovalo rok a půl. Narazilo ale kromě protestů lidí z okolí také na nesouhlas města, krajského úřadu i hygieniků.

Odborný posudek například potvrdil, že už nyní, kdy funguje hypermarket, hluk lidi výrazně obtěžuje. V bytech u obchodu mají problémy se domluvit.

"Čerpací stanice by přispěla k hlukové a imisní zátěži území, ač by tuto plochu bylo vhodnější využít k výsadbě dřevin alespoň částečně eliminujících negativní vliv dopravy," uvedla odborná firma v posudku.

Město změnilo územní plán. Zamítlo i žádost firmy o územní rozhodnutí.

Benzinek přibývá

Nicméně počet čerpacích stanic u hypermarketů roste poměrně rychle.

Česká asociace petrolejářského průmyslu a obchodu letos poprvé zveřejnila počty čerpacích stanic obchodních řetězců.

Ahold, který provozuje supermarkety Albert a hypermarkety Hypernova, měl ke konci loňského roku 21 stanic, Globus 11 stanic, Makro 12 stanic, Tesco 14 stanic a ostatní řetězce 11 stanic.

Celkem tak obchodní řetězce mají 69 čerpacích stanic. Z celkového počtu to je podíl 3,1 procenta. V roce 2005 měly obchodní řetězce v Česku 49 čerpacích stanic (2,5 procenta počtu čerpacích stanic).

 

Právě se děje

Další zprávy