Tesco může koupit supermarkety Edeka

mao, ČTK
21. 3. 2006 14:51
Praha - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže rozhodl, že společnost Tesco Stores ČR může koupit 27 supermarketů německé společnosti Edeka, která se rozhodla odejít z České republiky.
Obchodní řetězce před propuknutím vánočních nákupů horečně otevírají nové velkoprodejny.
Obchodní řetězce před propuknutím vánočních nákupů horečně otevírají nové velkoprodejny. | Foto: Aktuálně.cz

Podle Roberta Nerudy z ÚOHS dospěl úřad k závěru, že toto spojení společností nepovede k narušení soutěže. "Společnost Tesco bude stále vystavena intenzivní konkurenci. Na trhu totiž působí celá řada dalších konkurentů, z nichž někteří mají silnější postavení než spojující se společnosti," dodal Neruda. 

Podle Tesco Stores ČR by přeměna supermarketů Edeka na obchody Tesco měla trvat zhruba měsíc.

Společnost Tesco nyní v ČR provozuje šest obchodních domů, 28 hypermarketů a jeden supermarket a díky nákupu supermarketů Edeka posílí pozici na tuzemském trhu, kde jí minulý rok s tržbami 22 miliard korun patřilo páté místo žebříčku deseti největších obchodních řetězců.

"Nákup maloformátových prodejen Edeka plně koresponduje s dlouhodobou strategií společnosti Tesco, jejímž cílem je posílit pozici firmy v ČR," řekla dnes mluvčí společnosti Tesco Stores ČR Jana Matoušková. Dodala, že společnost Tesco hodlá každý týden zmodernizovat šest obchodů Edeka.

"První obchod Edeka, který se zákazníkům představí pod hlavičkou Tesca, je prodejna v Neratovicích," uvedla Matoušková.

Cena neznámá

Cenu kontraktu společnost Tesco neuvedla s odůvodněním, že si zveřejnění této informace prodávající strana nepřála. Deník Mladá fronta Dnes nedávno uvedl, že Tesco za supermarkety zaplatí cenu obvyklou při podobných transakcích, což bývá zpravidla polovina tržeb.

Poslední známý údaj je z roku 2004, kdy Edeka utržila v Česku 1,7 miliardy korun. Tesco by tedy podle deníku za obchody zaplatilo přes půl miliardy korun.

Tesco již loni oznámilo, že převezme také obchody Carrefouru v Česku a na Slovensku výměnou za obchody Tesco na Tchaj-wanu. Evropská komise českou část transakce již schválila a přesunula její slovenskou část na slovenské antimonopolní úřady, které nyní dohodu posuzují.

Loni odešel z ČR také obchodní řetězec Julius Meinl, který 58 obchodů prodal společnosti Ahold Czech Republic.

Tesco: čtvrté místo na světě

Tesco je s obratem 54 miliard eur, tedy více než 1,5 bilionu korun, jedničkou na trhu v Británii a čtvrtou největší maloobchodní firmou na světě. Na českém trhu loni patřilo Tescu podle odhadu firmy Incoma Research s tržbami 22 miliard korun páté místo žebříčku největších obchodních řetězců.

Na prvním místě byla firma Makro Cash&Carry, na druhém místě se ocitla firma Schwarz (Kaufland, Lidl), třetí byl Ahold a čtvrtý REWE (Billa, Penny Market).

 

Právě se děje

Další zprávy