Tesco a Rewe nabídly za Plus miliardy

mch
17. 12. 2007 8:05
Rewe a Plus nabízejí 250 milionů.
Foto: Plus Discount

Praha - Jednání o prodeji diskontního řetězce Plus jdou do finále. Firmy Tesco a Rewe nabídly vlastníkovi českých diskontů společnosti Tengelmann několik miliard.

Podle informací Hospodářských novin, se v nejbližší době obchody Plus prodají za čtvrt miliardy eur, tedy 6, 6 miliardy korun.

"Pro oba řetězce má nákup Plusu smysl. Rewe, které vlastní Penny, potřebuje svoji vlastní diskontní síť výrazně posílit. A Tesco nyní zase rozjíždí nové formáty, takže by prodejny ani nemuselo moc předělávat," řekl deníku Zdeněk Skála ze společnosti Incoma Research.

Plus se ale neprodává jenom u nás, ale například i v Polsku a Německu. V každé zemi, kde společnost Tengelmann působí, hledá kupce samostatně. Slibuje si od toho, že získá až čtyři miliardy eur.

Není první ani poslední

Německá maloobchodní skupina Rewe v Česku vlastní diskonty Penny Market a supermarkety Billa. Nedávno firma získala i obchody Delvita, za které zaplatila 100 milionů eur (zhruba 2,8 miliardy korun). 

Změny na trhu jsou v česku poměrně časté. Delvita byla čtvrtým obchodním řetězcem, který se kvůli tvrdému konkurenčnímu boji o zákazníky rozhodl opustit český trh.

V roce 2005 z ČR odešel Julius Meinl, loni jej následoval francouzský Carrefour a německý řetězec Edeka. Síť 27 supermarketů Edeka a 11 hypermarketů Carrefour patří do sítě Tesco Stores ČR. Bývalé obchody Julius Meinl zase získala společnost Ahold.

 

Právě se děje

Další zprávy