Telefónice se již vrátila čtvrtina ceny Telecomu

Dušan Klimeš
18. 4. 2007 8:42
Díky dividendám si přijde na 11 miliard korun
Foto: Telefónica O2

Praha - Představenstvo společnosti Telefónica O2 Czech Republic schválilo vyplacení dividendy za loňský rok ve výši 50 korun na akcii. Mezi akcionáře tak firma rozdělí přes šestnáct miliard korun.

Rozhodnutí musí oficiálně posvětit ještě valná hromada.

Největší porci si z této sumy ukousne španělská Telefónica, která má v rukou sedmdesát procent akcií. Na její účty tak z Česka přijde 11,2 miliardy korun.

Nastřádané miliardy

Přitom čistý zisk za loňský rok činil "pouze" osm miliard korun. Představenstvo se tak rozhodlo vyplácet nerozdělené zisky z minulých let, které zůstávají i z doby, kdy firma byla státní a jmenovala se Český Telecom.

Od června roku 2005, kdy se Telefónica stala majoritním akcionářem jde o druhé vyplácení dividend. Loni si akcionáři rozdali 45 korun na jednu akcii a celkem si přišli na 14,5 miliardy korun.

Na Telefóniku tak připadlo přes deset miliard korun.

Foto: Telefónica O2

Španělé si tedy za dva roky vlády v české telekomunikační firmě přišli na více než 22 miliard korun. To je více než čtvrtina toho, co museli dát státu za 51procentní majoritu, která je stála 82,6 miliardy korun.

Další náklady ovšem měli s tím, že po získání nadpoloviční většiny museli nabídnout drobným akcionářům odkup jejich akcií. Díky tomu se ale dostali k dalším dvaceti procentům akcií.

Stejně jako ČEZ

Výši dividendy již z českých gigantů oznámil i ČEZ.

Foto: Aktuálně.cz

Firma, kde je zatím většinovým vlastníkem stát, vyplatí svým akcionářům dvacet korun na jednu akcii.

Ze svých peněz tak rozdělí téměř stejně jako Telefónica, konkrétně 11,8 miliardy korun. Na rozdíl od telekomunikační společnosti vyplácí energetici dividendy ze zisku loňského, nikoli kumulovaného za několik let.

ČEZ loni vydělal rekordních 28,8 miliardy korun čistého.

 

Právě se děje

Další zprávy