Půlka zisku českých firem jde za hranice

dkl, ČTK
3. 10. 2006 15:00
Praha - Zásadní posun zaznamenal ČSÚ v oblasti zisků firem. Před devíti lety byly firmy ve ztrátě, nyní profitují.

Analýza Českého statistického úřadu ukazuje vývoj zisků firem, které mají sídlo v České republice. Zatímco ještě v roce 1997 byli čeští podnikatelé dohromady ve ztrátě 59,7 miliardy korun, na konci roku 2004 se toto číslo přehouplo do plusové hodnoty 278,5 miliardy korun.

Přitom 150,4 miliardy zisku vytvořily společnosti, které jsou kontrolovány zahraničním kapitálem. Ještě v roce 1997 se na drtivé ztrátě domácí vlastníci podíleli více než devadesáti procenty.

Změny struktury

K podstatnému zlepšení firemního sektoru přispěly především vlastnické a odvětvové strukturální změny. V první polovině 90. let i přes obě vlny kupónové privatizace ve firmách chyběli strategičtí investoři s jasným cílem, pokud jde o budoucnost firem.

Po provedení strukturálních změn na mikroúrovni, pod nimiž se zpravidla rozumí aplikace jasných představ o budoucnosti firmy, následovaly strukturální změny na makroúrovni, které se projevily ve změněné váze jednotlivých ekonomických sektorů a odvětví.

Expanze firemního sektoru, jejímž výsledkem je i silný růst zahraničního obchodu a zlepšení obchodní bilance, je financována jak zintenzivněným využíváním cizích zdrojů, tak i rostoucím objemem vlastního kapitálu.

Foto: Aktuálně.cz

Podle analýzy se na růstu zdrojů firemního sektoru podílel spíše vlastní kapitál než cizí zdroje v podobě dlouhodobých a  krátkodobých závazků.

Jestliže celkové zdroje firemního sektoru v ČR stouply v letech 1997 až 2004 o více než 70 procent, pak toho bylo docíleno při růstu cizích zdrojů o 39 procent a zvýšení vlastního kapitálu o 65 procent. Bankovní úvěry jako další cizí zdroj financování expanze za tu dobu poklesly o 17 procent. Významnou část růstu lze zřejmě přičíst zvýšené produktivitě.

Rekordy v dividendách

O tom, že se karta obrátila k ziskové straně, hovoří i nejnovější výzkum agentury Čekia. Letos firmy rozdají rekordní částku na dividindách - bude to až 85 miliard korun.

Deset nejštědřejších společností rozdělí přes 65 miliard korun. Značnou část získají zahraniční vlastníci a státní rozpočet.

Operátor Telefónica O2 Czech Republic, dřívější Český Telecom, podělí akcionáře o 14,5 miliardy korun, a z této částky připadne přes deset miliard korun španělskému majiteli Telefónica.

Telefónica patří k nejštědřejším v oblasti dividend
Telefónica patří k nejštědřejším v oblasti dividend | Foto: Aktuálně.cz

Československá obchodní banka určila na výplaty dividend 10,4 miliardy korun, z toho na účet mateřské KBC Bank patří 9,3 miliardy korun. Stát si zase vysokým podílem v elektrárenské skupině ČEZ přišel na šest miliard korun z dividend v součtu za 8,9 miliardy korun.

Značná část dividend, asi 46 miliard korun, připadá na firmy s veřejně obchodovatelnými cennými papíry. V celém souboru dividendových podniků výrazně převažují finanční instituce doplněné úspěšnými odvětvími, jako jsou telekomunikace, potravinářský a tabákový průmysl, energetika či automobilový průmysl.

 

Právě se děje

Další zprávy