ČEZ potvrdil osm miliard pro stát z dividend

dkl
23. 4. 2007 12:42
Dividenda bude o čtvrtinu vyšší než loni

Praha - Valná hromada ČEZ dnes schválila návrh představenstva na výplatu dividendy v rekordní výši dvaceti korun na jednu akcii.

To znamená, že mezi své akcionáře rozdělí 11,8 miliardy korun. Na dividendy tak letos půjde přes čtyřicet procent čistého zisku společnosti. Z prodeje elektřiny domácnostem a firmám totiž dokázal ČEZ vytěžit 28,8 miliard korun čistého.

Z téměř dvanáctimiliardové porce půjde největší část na účet státu. Ten totiž vlastní 67,6 procenta akcií a z balíku určeného na akcie tak dostane přes osm miliard korun.

 To je o dvě miliardy víc, než kolik získal za rok 2005, kdy byla schválena dividenda patnáct korun na akcii.

Prodej výnosných akcií

Stát se ale svého "pokladu" chce částečně zbavit. Na zalepení díry v letošním rozpočtu by totiž měly jít i příjmy z privatizace asi pěti procent akcií.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Vláda potřebuje získat až 30 miliard a je ochotna se kvůli tomu vzdát i části budoucích příjmů z dividend, které budou podle všeho velmi tučné.

Zatímco loni se povedlo firmě ČEZ zvýšit čistý zisk o 29 procent, letos by gigant  chtěl vydělat o 22 procent víc a na účtech mít 35,1 miliardy čistého.

Celkově má stát ve strategickém podniku "uloženo" čtyři sta miliard korun v akciích. Jedna akcie je totiž na burze obchodována za 975 korun a celková tržní kapitalizace, tedy počet akcií vynásobený jejich cenou, dosahuje 577 miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy