TCT propustí takřka všechny zaměstnance

ČTK
24. 4. 2006 16:27
Zlín - Téměř všichni z asi 600 zbývajících zaměstnanců společnosti TCT z Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku, která je od března v konkurzu, obdrží tento týden výpověď.

ČTK to dnes sdělil konkurzní správce Radim Kubica. Výrobce obrazovek již několik měsíců kvůli chybějícímu provoznímu kapitálu nevyrábí.

"Tento týden rozešleme drtivé většině zaměstnanců výpovědi. Zůstanou zde pouze ti, kteří jsou nezbytní k zajištění konkurzu," uvedl Kubica. Dodal, že nechce zvyšovat závazky firmy vůči zaměstnancům v okamžiku, kdy není možné potvrdit obnovení výroby ani v květnu letošního roku.

TCT vznikla v roce 1993 a navázala na několik desítek let dlouhou tradici výroby obrazovek v Rožnově pod Radhoštěm.

Správci TCT a firmy Ecimex Group, která s produkcí rožnovské továrny obchodovala, zahájili po prohlášení konkurzu jednání se státní společností Osinek o případné podpoře obnovení výroby.

Osinek ale požaduje garance, především doložení dostatečného počtu ziskových zakázek, subdodavatele ochotné zásobit továrnu komponenty, energiemi a materiálem a personální zajištění případné výroby.

Kubica dnes uvedl, že dostatečné garance se dosud nepodařilo nalézt. Neuhrazené mzdy zaměstnanců, závazky vůči dodavatelům energií, nedostatek klíčových zaměstnanců, vyšší ceny vstupních materiálů a další faktory podle něho zvýšily riziko investice společnosti Osinek.

Jednání pokračují

Jednání ale stále pokračují, představenstvo Osinku bude o případné podpoře rozhodovat ve čtvrtek. "Jsme připraveni TCT pomoci, nemůžeme si ale dovolit financovat výrobu, pokud není zajištěna její ziskovost a budoucnost," řekla dnes ČTK mluvčí Osinku Eva Kijonková.

Firmy TCT i Ecimex Group se s problémy potýkají již delší dobu. Podle společnosti Ecimex Group je krize důsledkem cenové války, kterou v loňském roce vedli globální výrobci televizí.

To způsobilo prudký propad cen až pod úroveň nákladů na vstupní materiály. Představenstva obou firem pak požádala v březnu o prohlášení konkurzu.

Po prohlášení konkurzu propustila společnost TCT takřka 270 zaměstnanců.

Šlo především o pracovníky ve zkušební době. Dalších asi 150 kvůli zaměstnanců pak odešlo na vlastní žádost kvůli nejisté budoucnosti továrny a neproplácení mezd.

Šanci na získání nového místa nemají v regionu příliš velkou, na Vsetínsku byla v březnu nadprůměrná míra nezaměstnanosti 11 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy