Studie: Češi jsou největšími zloději v Evropě

hjp
20. 2. 2008 16:00
Neslavné prvenství drží Česko už 2 roky
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Brusel/Praha - Češi kradou v obchodech nejvíce v celé Evropě.  První příčky v drobné kriminalitě mezi regály dosáhli už podruhé, a předčili tak Poláky, Maďary a Slováky.

Vyplývá to ze studie výzkumného centra Center For Retail Research.

V Evropě bylo sledováno 24 států západní a střední Evropy. Pověst zlodějů si spolu s Čechy drží i pobaltské státy.

Mezi nejspořádanější naopak patří Rakousko, Švýcarsko a Island.

Drobná kriminalita v prodejnách způsobuje citelné ztráty. Celkem 820 největším prodejcům z 32 zemí Evropy, severní Ameriky a Asie včetně České republiky, které britská studie sledovala, způsobili vloni nenechavci škody představující přibližně 1,4 procenta jejich celkového ročního obratu a 42 procenta jejich celkových ztrát.

Zaměstnanci obchodů často kradou více než zákazníci

V obchodech bylo v těchto státech chyceno na šest milionů lidí, více než desetinu dopadených přitom tvořili sami zaměstnanci.

I v nové policejní služebně jsou "staré dobré" železné mříže. Zatím je cela prázdná, dovnitř se nechtělo ani kapitánce Petře Synkové.
I v nové policejní služebně jsou "staré dobré" železné mříže. Zatím je cela prázdná, dovnitř se nechtělo ani kapitánce Petře Synkové. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Čtěte více:
Rekordní podvod: Pokusili se získat miliardy dolarů

V USA, Kanadě a Austrálii je tento trend nejsilnější: na krádežích se zde v roce 2007 vlastní zaměstnanci podíleli v takové míře, že ztráty dokonce přesáhly škodu způsobenou zákazníky.

Krade se kosmetika, alkohol, videohry, DVD disky, parfémy, dámské oděvy, drobná elektronika. V uplynulém roce se mezi nejčastěji kradené zboží zařadily i herní konzole, holící žiletky a módní doplňky.

Prodejci ve snaze zabránit krádežím najímají nejrůznější bezpečnostní agentury či instalují systém bezpečnostních kamer.

Tento druh ochrany je poměrně rozšířen - za posledních 12 měsíců prodejci použili celou třetinu všech výdajů vynaložených na boj se zloději právě na investice do přístrojového zajištění svých prodejen.

 

Právě se děje

Další zprávy