Rekordní podvod: Pokusili se získat miliardy dolarů

Kateřina Štíchová
7. 2. 2008 15:15
Dva Češi se pokusili obrat švýcarskou banku
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

České Budějovice - Úvěrový podvod za desítky miliard korun odhalila policie na jihu Čech.

Kriminalisté zadrželi manžele z Písecka, kteří se pokusili ve Švýcarsku podvodem získat od jedné tamní banky garanci ve výši 3,5 miliardy dolarů (téměř 82 miliard korun) na financování soukromé letecké společnosti.

Prokazovali se přitom potvrzením neexistující americké banky. Celý podvod byl zastaven ve Švýcarsku ještě před podpisem připravených smluv ve fázi konečného ověření pravosti předloženého LOI mezi dotčenými bankovními domy.

"Švýcarská banka transakci nerealizovala z důvodu podezření na podání nepravdivých informací a falšování listinných materiálů", uvedla Jihočeská policie v tiskové zprávě.

"Jihočeští kriminalisté v těchto dnech zahájili trestní stíhání čtyřiapadesátiletého muže jako předsedy představenstva a třiačtyřicetileté ženy jako místopředsedkyně představenstva jedné akciové společnosti se sídlem na Písecku pro trestný čin úvěrový podvod," uvedla za policii Jana Kameníková.

Na objasnění rozsáhlého případu, kterým se jihočeští kriminalisté zabývali od první poloviny roku 2006, spolupracovali s Americkou federální bankou a Ministerstvem spravedlnosti USA.

Manželům hrozí až 12 let vězení.


 

 

Právě se děje

Další zprávy