Stavění se prodraží, roste cena materiálu i práce

Dušan Klimeš
16. 5. 2007 10:50
Příznivé počasí tlačí ceny nahoru
Foto: Tomáš Adamec

Praha - Teplá zima a výjimečně příznivé jaro přinesly nebývale dobré podmínky pro stavaře.

Boom na stavebním a hypotečním trhu se ale stal dvousečnou zbraní, protože silná poptávka zároveň žene nahoru ceny stavebního materiálu i cenu práce stavařů.

Podle Českého statistického úřadu byly v dubnu stavební práce o 3,6 procenta dražší než před rokem, materiál dokonce o 6,3 procenta.

"Nezvyklý objem stavebních prací stavaře velmi vytěžuje a vede tak ke zvyšování cen," říká Vladimír Pikora z Next Finance.

"Když k tomu ještě přičteme ohromný zájem o stavbu rodinných domů kvůli nedávné nejistotě ohledně budoucího vývoje daně z přidané hodnoty, vyjde nám, že ceny ve stavebnictví se budou dál zvyšovat," dodává.

Foto: Ondřej Besperát

I zemědělci zdražují

Ke zdražení ovšem dojde i u ovoce a zeleniny, potažmo zemědělských produktů.

Dubnové ceny u zemědělců byly totiž o více než dvanáct procent vyšší než před rokem. V březnu meziroční zvyšování cen dosáhlo dokonce patnácti procent.

Ropa posouvá ceny nahoru
Ropa posouvá ceny nahoru | Foto: Ondřej Besperát

"To je stále velmi vysoká hodnota, která bude tlačit i na růst cen spotřebitelů," myslí si analytik Michal Brožka z Raiffeisenbank.

"Nadále počítáme s tím, že ČNB v horizontu tří měsíců zvýší klíčovou reposazbu o 25 basických bodů na 2,75 procenta, nejpravděpodobněji se pro tento krok jeví červen či červenec," dodává.

Česká národní banka se tak bude snažit bojovat s inflací, kterou by letos ale měla zásadním způsobem ovlivnit především zvýšená daň na tabákové výrobky a zvyšování cen elektřiny.

Výsledkem zvýšení úrokových sazeb u centrální banky ovšem budou vyšší úroky u komerčních bank. I podle odborníků tak dojde k růstu cen hypoték a úvěrů.

V pozadí je ropa

Celkově se ceny průmyslových výrobců v dubnu zvýšily o 3,7 procenta ve srovnání s dubnem loňského roku.

Analytiky překvapil ale i meziměsíční růst. Za pouhý měsíc totiž průmyslníci podražili o 0,6 procenta.

"Za vyšším meziměsíčním růstem cen stojí opět především zvýšení cen ropy," vysvětluje Brožka.

Segment koksu a rafinérských ropných výrobků vzrostl meziměsíčně o 6,1 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy