Inflace klesá navzdory růstu nájmů

Redakce EKO
14. 2. 2007 9:50
Praha - Ani skokové zvýšení nájmů a očekávané zdražení elektřiny nezvýšily nijak dramaticky inflaci. Ceny rostou jen o 1,3 procenta.

Inflace poprvé měřená podle nového spotřebního koše v lednu zpomalila svůj růst.

Na rozdíl od prosince (1,7 procenta) povyskočily ceny v lednu jen o 1,3 procenta, oznámil Český statistický úřad.

Ceny rostly tak málo navzdory tomu, že se po dlouhých letech zvedlo regulované nájemné i že přišel další očekávaný růst elektřiny.

Především zmíněné regulované ceny (činže) jsou podle údajů ČSÚ důvodem, že inflace vůbec stoupla.

Český statistický úřad nedávno zrevidoval složení spotřebitelského koše, který používá pro výpočet inflace. Váha potravin v něm klesla, naopak podíl nákladů na bydlení a dopravu mírně stoupl.

Analytici vesměs nižší inflaci očekávali. Nicméně přesto zpravidla přestřelili. Například Raiffeisenbank odhadovala 1,6 procenta, tak zvaný medián trhu - neboli číslo, které se nejvíce blíží průměru všech odhadů - byl těsně pod dvěma procenty.

"Dnešní makro čísla naznačují, že Česká národní banka zvýší úrokové sazby nejdříve letos ve druhém čtvrtletí, není vyloučen ale odklad až do třetího kvartálu. Jelikož Evropská centrální banka obdobně zasáhne již v březnu, vyšší úrokový difenciál bude korunu krotit v posilování. Během prvního čtvrtletí je tak ideální pro podniky zajistit se proti posilování koruny na 28,20 koruny za euro či slabších úrovních," doporučuje Aleš Michl, analytik Raiffeisenbank.

Souhlasí s ním i Filip Štěrba, analytik České bankovní asociace. "Domníváme se, že období stabilních úrokových sazeb ještě nějakou dobu vydrží. Náš současný názor na budoucí vývoj úrokových sazeb docela přesně vystihuje volná parafráze na přísloví méně znamená více: Předpokládáme, že ČNB bude reagovat minimálně, a tím dosáhne maximálního efektu," míní.

Někteří analytici - například Vladimír Pikora z Next Finance - dokonce uvádějí, že by nízká míra inflace mohla posílit hlasy v centrální bance po snížení úrokových sazeb.

Michal Brožka z Raiffeisenbank pak dodává: "V dubnu by se meziroční míra inflace měla pohybovat kolem dvou procent."

 

Právě se děje

Další zprávy