Alkohol a tabák ohrožují levné hypotéky

Dušan Klimeš
10. 4. 2007 10:00
Růst cen se blíží dvěma procentům
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ceny zboží v obchodech se v březnu zvýšily o 1,9 procenta. Ještě v únoru se přitom dařilo udržet růst cen na půldruhém procentu.

Jenže se začíná projevovat zvýšení daní na cigarety, zdražuje i alkohol a doprava.

"Meziročně se inflace významně přiblížila dvěma procentům, tedy dolnímu tolerančnímu pásmu České národní banky," uvádí Filip Štěrba, analytik České bankovní asociace.

"Přestože se celkově inflace drží na velmi nízkých hodnotách, začínají se pomalu objevovat náznaky jejího možného budoucího zvýšení," dodává.

Foto: Aktuálně.cz

Vyšší inflace, vyšší úroky

Hlavním cílem, který ČNB střeží, je právě výše inflace. Zvýšení pásem, kde je centrální banka s růstem cen "spokojena", by tak znamenalo smíření se s vyšší inflací.

S tím souhlasí i Michal Brožka z Raiffeisenbank

"Další série zvýšení spotřební daně usadí od poloviny roku meziroční míru inflace nad dvě procenta. Poté bude následovat její další růst a s posledními měsíci roku 2007 by měla překročit tříprocentní cíl ČNB," říká.

Foto: Jaroslav Jiřička

Vyšší inflace nahrává i tomu, že by mohlo dojít ke zvýšení úrokových sazeb, které ČNB drží nejnižší v rámci Evropské unie.

Vyšší úrokové sazby, které by měly zbrzdit inflaci, mají ale vliv například i na hypotéky či spotřebitelské úvěry.

Čím vyšší centrální banka nastaví základní úroky, tím vyšší je mají i banky a finanční ústavy. Výsledkem je prodražení úvěrů pro konečné klienty.

"Stále se domníváme, že k případnému zvýšení úrokových sazeb přikročí ČNB ve druhém pololetí letošního roku," upřesňuje Štěrba.

"Úrokové sazby centrální banky tedy budou mířit nahoru, ovšem vzhledem k tomu, že většina inflace je tažena administrativními změnami, nárůst sazeb bude pozvolný," potvrzuje Michal Brožka.

"Čekáme zvýšení sazeb ČNB o 0,25 procenta ve třetím a také ve čtvrtém čtvrtletí," upřesňuje.

 

Právě se děje

Další zprávy