Stavebnictví padá do hlubin. Opět se propouštělo

Radek Pecák Radek Pecák
10. 5. 2012 10:23
V porovnání s rokem 2008 se odvětví stavebnictví propadlo již o více než třetinu
Velkých zakázek mají stavební firmy málo.
Velkých zakázek mají stavební firmy málo. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Opakuje se to každý měsíc. Z Českého statistického úřadu přicházejí ohledně odvětví stavebnictví nepříznivá čísla. Nejinak tomu bylo i za letošní březen:

"Stavební produkce klesla meziročně reálně o 8,9 %. Stavební úřady vydaly meziročně o 8,8 % stavebních povolení méně a jejich orientační hodnota klesla o 25,9 %. Bylo zahájeno meziročně o 6,2 % bytů méně. Dokončeno bylo o 19,8 % bytů méně," uvádí zpráva ČSÚ.

Po očištění od vlivu pracovních dní jsou data jen mírně lepší: stavební produkce se snížila o 7,7 %, protože březen 2012 měl ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku o jeden pracovní den méně.

Stavební produkce očištěná od sezónních vlivů byla v březnu 2012 dokonce meziměsíčně vyšší o 3,7 %.

Klesá produkce v pozemním stavitelství meziročně (-3,4 %) a ještě více produkce inženýrského stavitelství. Ta se snížila o 22,8 %.

Za čtyři roky kleslo o třetinu

Pokud se srovná stavební produkce za první čtvrtletí v roce 2008, kdy bylo stavebnictví naposledy na vzestupu, s tou letošní, evidují statistici pokles o 34,4 %.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s padesáti a více zaměstnanci ve stavebnictví se v březnu 2012 opět meziročně snížil. Konkrétně o 4,6 %. Průměrná měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců meziročně naopak vzrostla o 7,7 % a činila 28 959 korun.

Na zlepšení to nevypadá ani v následujících měsících. Počet vydaných stavebních povolení se totiž v březnu 2012 meziročně snížil o 8,8 %. Orientační hodnota těchto staveb klesla na 24,7 miliard korun, což je o více než čtvrtinu nižší hodnota v porovnání se stejným obdobím roku 2011. Znamená to tedy, že se staví stále menší a levnější objekty.

 

Právě se děje

Další zprávy