Stát vyšetřuje, zda obchody Tesco neškodí dodavatelům

Tomáš Fránek
1. 4. 2010 12:50
Dodavatelům se nelíbí některé body ve smlouvách, které upravují započítávání pohledávek a výplatu bonusů
Prodavačky v Tescu dostanou i slušivé čepičky
Prodavačky v Tescu dostanou i slušivé čepičky | Foto: Aktuálně.cz

Brno - Společnost Tesco má v Česku problémy se smlouvami, které letos uzavírá se svými dodavateli - existuje totiž podezření, že v nich některé body nejsou v souladu se zákonem.

Smlouvy už ověřuje podle informací deníku Aktuálně.cz Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, dodavatelé si je navíc nechávají prověřit advokátní kanceláří.

Pohledávky a bonusy

Smlouvy Tesca s dodavateli jsou prvním konkrétním případem, který souvisí s prověřováním jednání obchodních řetězců od platnosti zákona o významné tržní síle. Ten začal platit letos v únoru a stát prověřuje také další řetězce.

Dodavatelům se ve smlouvách Tesca nelíbí dva body - Tesco požaduje automatické započtení vzájemných pohledávek bez předchozího souhlasu dodavatele a vyžaduje splatnost bonusů už do 5 dnů (nikoliv jako u faktur do 30).

Bonusy z prodaného zboží jsou podle potravinářů v Česku obvyklé, dosahují až pěti procent z prodejní ceny. Pokud přesáhne obrat nějakého zboží smluvní výši třeba za rok, vybírá si řetězec procenta z celkové tržby.

"V praxi je to u automatického započtení pohledávek tak, že Tesco udělí dodavateli sankci a rovnou si ji strhne z faktury, aniž by dodavatele o tom předem informovalo," popsal jeden ze zástupců potravinářské firmy, která smlouvy dostala.

To, že smlouvy Tesca stát prověřuje, potvrdil deníku Aktuálně.cz místopředseda antimonopolního úřadu Hynek Brom. "Můžeme potvrdit Vaše informace, že úřad vede v dané věci šetření a obdržel několik podnětů, které se týkají obecně problematiky podnákladových cen (stížnosti proti jednání společnosti Tesco a dalším maloobchodním prodejcům) při dodávkách zemědělských a potravinářských produktů," uvedl.

Dodal, že úřad prověřuje také obecně celý sektor, zatím ale žádné správní řízení nezahájil.

Nekomentujeme, počkáme

Tesco prošetřování svých smluv odmítá komentovat. "V současné době Úřad pro ochranu hospodářské soutěže provádí sektorové šetření v maloobchodu. Do jeho ukončení nebudeme poskytovat komentáře," uvedla mluvčí firmy Eva Karasová.

Řetězec Tesco je třetím největším na trhu v Česku, v roce 2009 vykázal tržby 46,5 miliardy korun a ve srovnání s rokem 2008 je zvýšil o dvě miliardy korun. Na začátku letošního roku v Česku provozovalo 65 hypermarketů, 40 supermarketů, 22 prodejen Tesco Expres, šest obchodních domů, 18 čerpacích stanic a šest obchodních center.

Tesco není jediné proti, kterému směřují námitky dodavatelů. Řetězce Makro a Kaufland zase čelily kritice za to, že chtěli od dodavatelů podepsat prohlášení, podle něhož by se na jeho obchodní vztahy s obchodníkem zákon nevztahoval.

Podle dřívějších informací z Potravinářské komory tak řetězce některé dodavatele potravin ze svých seznamů bez podpisu tohoto dokumentu vyškrtly.

Zákon k soudu

Obchodním řetězcům hrozí za zneužití tržní síly pokuta až deset milionů korun nebo trest v hodnotě deseti procent z obratu. Zákon ukládá hlavně řetězcům, aby poskytovaly dodavatelům své všeobecné obchodní podmínky, které musí obsahovat cenové podmínky i údaje o snižování cen.

Zákon také stanovuje, že za zboží musí být zaplaceno nejpozději do 30 dnů od dodání. Řetězce také nesmějí prodávat zboží za nižší cenu, než za jakou ho nakoupily, což se nemá vztahovat na rychle se kazící zboží či sezónní výrobky.

Obchodníci se ale chtějí se stížností na zákon obrátit jak na český Ústavní soud, tak do Bruselu k Evropské komisi.

 

Právě se děje

Další zprávy