Nakoupit jídlo online? Řetězce se do rozvážky nehrnou

Veronika Skálová Veronika Skálová
5. 3. 2010 6:30
Po internetu lze pořídit kdeco. Ale týdenní nákup potravin dost špatně
Nákup jídla bez nutnosti výletu mezi regály bude ještě nějakou dobu v Česku spíš výjimečný. Ilustrační foto.
Nákup jídla bez nutnosti výletu mezi regály bude ještě nějakou dobu v Česku spíš výjimečný. Ilustrační foto. | Foto: AHOLD Retail Slovakia

Brno - Namísto "výletu" autem do nejbližšího hypermarketu si jen sednout k počítači a velký týdenní nákup z obchodu objednat online. Pěkně i s dovážkou až do domu. Tak na to mohou Češi ještě nějakou dobu zapomenout. Alespoň pokud budou čekat, až tuto službu nabídnou velké řetězce.

Nejblíže mělo ke spuštění služby Tesco, které v půli roku 2008 oznámilo, že online prodej potravin v České republice zahájí. Ovšem původně plánovaný termín, tedy rok 2009, už je dávno za námi a online nákup je možné pořídit jen v jediné pobočce z více než 130, které řetězec v Česku má - v Praze na Zličíně.

"Plánujeme spuštění on-line prodeje v celostátním měřítku. Jeho první pilotní fáze by měla proběhnout v jednom větším českém městě. Pokud jde o termín spuštění, nemohu jej v současné době více upřesnit," informovala mluvčí Tesca Eva Karasová.

Přitom ve Velké Británii Tesco službu nákupu přes internet nabízí. A také české Tesco sleduje rostoucí poptávku po této službě, podle Karasové dokonce o 30 procent za rok.

Řetězce se na internet nehrnou

Vstoupit na neprozkoumanou půdu se obávají i další velké řetězce působící v Česku. A to i ty, jejichž koncernoví kolegové mají s prodejem po internetu v zahraničí zkušenosti. Jako společnost Ahold. Její "sestra" Peapod prodává potraviny v e-shopu ve Spojených státech. České Alberty však svou webovou verzi v dohledné době mít nebudou. Ahold ji ani nechystá.

"V Česku obecně naráží internetový prodej potravin na problém včasného doručení objednaného zboží, aby ho zákazník obdržel v preferovaném čase a v požadované kvalitě," argumentuje Libor Kytýr, ředitel komunikace společnosti Ahold.

Stejně se k prodeji přes internet staví i Billa. A otevřít online obchod s jídlem zatím nechce ani Globus.

"Tohle téma bereme vážně, sledujeme trendy ve světě. Zatím tedy nabízíme objednávku masa a uzenin přes internet, lidé si je však musí vyzvednout na prodejně. Podobný systém rezervací je také u bezlepkových potravin. Naše obchody mají velkou spádovost a zásoby těchto specifických surovin nejsou neomezené - proto si je lidé mohou rezervovat přes internet," vysvětlil marketingový ředitel Globusu Boris Malý.

Lidem se nechce platit za odvoz

Obavy, které trápí velké řetězce, tedy především organizační náročnost online prodeje a rozvážky potravin, potvrzují ti, kdo tento obchod v Česku už "rozjeli". I když jen v menším rozsahu.

"Je to velice pracné. Logistika je náročná a náklady vysoké. Lidé navíc nemají zájem připlatit si za pohodlí dovážky. Chtějí mít stejné ceny, za jaké by v supermarketu sami nakoupili. V Británii dají za dovážku klidně sedm liber," vysvětluje David Zubek, jednatel společnosti Z, která už více než deset let provozuje internetový obchod Z-market.

Mezi klienty této internetové samoobsluhy jsou kromě firem různé typy zákazníků. Od těch, kdo si cení každé minuty svého času a za jeho úsporu jsou ochotni zaplatit, až po důchodce, pro které velký nákup a jeho doprava domů představuje obrovskou komplikaci.

Z-market působí jen v Praze a jejím okolí. O expanzi se v minulosti pokoušel. Ale nevyplatila se. "Náklady na dopravu jsou obrovské," doplňuje Zubek.

Internetové obchody s potravinami fungují i v dalších městech. Od roku 2007 mohou například na adrese Nakuptesi.cz pořizovat potraviny i Brňané.

"Fungujeme ve třech lidech, minimální nákup je za sto korun, při nákupu nad 1500 je odvoz zdarma. Denně vyřídíme v průměru sedm až osm objednávek. Uživíme se, ale na rozšíření to není. Máme naštěstí stálé zákazníky," konstatuje jeden ze zakladatelů a zaměstnanců internetového obchodu Jiří Barvíř.

Po dohodě s jednotlivými klienty dokáže sice tento internetový obchod dovézt jídlo i do okolí Brna, ale takových případů mnoho nebývá.

To, že přežít v tomto oboru není snadné, naznačují i stránky obchodu Nakupdomu.cz. "Omlouváme se, momentálně byl celý projekt zastaven. Do budoucna plánujeme znovuspuštění projektu," informují provozovatelé obchodu, který působil v Praze, Pardubickém a Hradeckém kraji.

 

Právě se děje

Další zprávy