Brno - Stát kvůli prodeji falšovaného burčáku poprvé v historii sáhl až k nejtvrdšímu trestu, ke zrušení firmy.
O živnostenské oprávnění, tedy možnost podnikat a prodávat burčák, přišla společnost E.S.E. z Miroslavi na Znojemsku.
Ta loni podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce prodávala falšovaný burčák, ve kterém bylo 72 procent vody a také syntetická barviva. Za jejich pomoci je možné z bílého burčáku vyrobit červený nebo zamaskovat, že je ředěný vodou.
Rekordmani s vodou
Firma přitom falšovala burčák už předloni, loni inspekce zjistila šest špatných vzorků. Prodejcům, kteří burčák ředí vodou, hrozí od inspekce pokuta až několika stovek tisíc korun. A nyní inspekce prosadila, aby firma už dál podnikat nemohla.
O zrušení živnostenského oprávnění rozhodl úřad v Moravském Krumlově.
"Velmi jsme uvítali, že obecní živnostenský úřad v Moravském Krumlově na základě našeho podnětu s firmou zahájil správní řízení, jehož výsledkem je zrušení živnostenského oprávnění. Je to jasný signál pro ostatní provozovatele, kteří závažným způsobem nerespektují právní předpisy," uvedl zastupující ústřední ředitel SZPI Martin Klanica.
Firmu E.S.E. založil v létě 2008 František Šťavík z Brna. Ten už v roce 2006 prodával burčák, ve kterém bylo vína velmi málo - obsahoval 96 procent vody, což je rekordní údaj.
Burčák je národní specialita
Firmu E.S.E. už ale podle obchodního rejstříku Šťavík nevlastní, převedl ji deset dnů po založení na Vladimíra Pinku.
Burčák se - po vstupu země do Evropské unie - musí prodávat jako česká národní specialita za specifických podmínek, vyplývajících ze zákona o vinohradnictví a vinařství. Jako burčák tak může být označen nápoj vyrobený pouze z hroznů z tuzemských vinic a musí být uvedeno, kdo burčák vyrobil.
Burčáku se na podzim prodají desítky tisíc litrů, na trh jej dodávají jak malí vinaři, tak velcí producenti.