Stát odškodní klienty zkrachovalých bank

čtk
9. 11. 2005 11:31
Praha - Klientům zkrachovalé Union banky, Plzeňské banky a Kreditní banky Plzeň opět vzrostla šance, že dostanou další odškodnění.

Sněmovní rozpočtový výbor totiž sněmovně doporučil, aby schválila novelu, která má odstranit nerovnosti při odškodňování klientů zkrachovalých bank. Právě zákazníci uvedených ústavů dostali méně než klienti ostatních padlých bank. Proti přijetí zákona se ale staví vláda. Sněmovna by mohla o předloze hlasovat na poslední schůzi v roce.

Odškodňování zatím stálo asi 28 miliard korun. Poslanci počítají s tím, že na odškodnění by se mělo vynaložit více než 2,6 miliardy korun. Podle Fondu pojištění vkladů by klienti Union banky měli dostat až čtyři miliony korun, což je dohromady dalších 2,5 miliardy korun. U klientů bývalé Plzeňské banky činí tato částka celkem 100 milionů korun. Odškodnění by se mělo týkat i zhruba 150 vkladatelů z Kreditní banky Plzeň, kteří dosud nedostali nic za své vkladové certifikáty.

Novela pamatuje i na Českou pojišťovnu, která byla majoritním vlastníkem Kreditní banky v době jejího pádu. Pojišťovně by se měla vrátit suma, kterou tehdy poskytla na výplatu klientů. Vracela jim tehdy vklady do čtyř milionů korun. Fond pojištění vkladů částku odhaduje na dvě až čtyři miliardy korun, pojišťovna částku neupřesnila.

Rozpočtový výbor se předlohou zabýval již v září. Proti jejímu přijetí se tehdy stejně jako dnes postavil člen rozpočtového výboru Jan Mládek (ČSSD). Nyní platný limit pro odškodnění je podle něj v českých podmínkách dostatečný, k jeho zvyšování nevidí Mládek žádný důvod. Podal proto návrh na zamítnutí předlohy. Poslanci ho ale nepodpořili.

Zákonná garance má podle něj chránit řadové vkladatele a zvýšením na čtyři miliony by se prý týkala už spíš firem a bohatých spoluobčanů. Ve zkratce naznačil, že bohatší jsou chytřejší, a proto se musejí o své peníze více starat, rozložit riziko, případně investovat do zahraničních peněžních ústavů.

Mládek se již v zářijové rozpravě k předloze také podivil nad tím, že mezi zastánci navrhované změny jsou pravicoví poslanci, kteří často hovoří o individuální odpovědnosti. Proti jeho slovům se ohradil poslanec ODS Vladimír Doležal, Mládek by měl podle něj vážit slova a nedělit lidi na bohaté a chudé.

Ministerstvo financí již dříve uvedlo, že pokud by novela uspěla, nárok na náhradu by získali i majitelé anonymních vkladů, což je podle úřadu porušením evropského práva. Peníze by tak získali i klienti, z jejichž vkladů se neplatily poplatky do fondu pojištění a které pojištěné nebyly.

Zastánci novely uvádějí, že se předlohou snaží napravit nerovnosti, kdy byli v minulosti lidé různě odškodněni podle toho, kde své vklady měli.

Nyní platí, že klienti jsou odškodňováni z fondu pojištění do výše 90 procent svých vkladů, nejvýše však 25.000 eur (asi 750.000 Kč). Do této doby zmizela z českého bankovního trhu dvacítka peněžních ústavů. S výjimkou dvou (Plzeňská banka a Union banka) lidé nakonec získali nárok na odškodnění do čtyř milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy