Stát neumí hlídat chování firem, stěžují si houfně lidé

Tomáš Fránek
19. 10. 2007 10:25
Stížností rychle přibývá, je jich o čtyřicet procent víc
Poslední úklid na náměstí před obchodním centrem U krála.
Poslední úklid na náměstí před obchodním centrem U krála. | Foto: Ondřej Besperát

Brno - Stát neumí dostatečně hlídat, jak se firmy a podnikatelé chovají ke svým zaměstnancům.

A to zejména proto, že inspektoráty, které mají dozorovat dodržování pracovních a platových povinností firem vůči pracovníkům, mají nedostatek lidí. Nad to ukládají pouze nízké pokuty. Když už pak chybu najdou, nedokáží dohlídat, zda ji firmy odstraní a nepokračují v porušování zákonů.

Zjistila to při své kontrole zástupkyně veřejného ochránce práv Jitka Seitlová. A už vyzvala jak ministerstvo práce a sociálních věcí, tak vedení úřadu, aby sjednalo nápravu.

Množící se stížnosti

Stížnosti na počínání inspektorátů se přitom množí. Jen za prvních devět pět měsíců letošního roku přijala kancelář veřejného ochránce práv o čtyřicet procent víc stížností než za celý loňský rok.

Inspektoráty podle šetření kanceláře ombudsmana především nekontrolují, jestli firmy odstraňují nedostatky, které byly při kontrolách zjištěny.

"V mnoha případech se stává, že inspektoráty práce zjistí u konkrétního zaměstnavatele závažné nedostatky, uloží jejich odstranění, ovšem následně nekontrolují, zda k nápravě došlo," uvedla Seitlová.

A pokuty za závažné porušení zákonů jsou v mnoha případech nízké. Inspektoráty sice mohou uložit pokutu do výše dvou milionů korun ve zvlášť závažných případech jako je nevyplácení mzdy,  inspektoráty jsou ale při udělování sankcí velmi mírné.

Firma, která nevyplácela po dobu téměř celého roku mzdu v souladu s příslušným mzdovým tarifem mzdu, dostala podle Seitlové pokutu ve výši 10 tisíc korun.

Symbolické pokuty

"To je - vzhledem k prostředkům, které zaměstnavatel nerespektováním zákona na zaměstnancích 'ušetřil', pouze symbolická a neplní ani preventivní, ani represivní úlohu," uvedla Seitlová.

Nízké pokuty od inspektorátu už dříve kritizoval  Ekologický právní servis poté, co získal přehled sankcí obchodním řetězcům za zacházení se svými zaměstnanci. Řetězce přitom dostaly pokuty v řádech tisíců korun.

Postup inspektorátu práce kritizoval ombudsman také při prošetřování stížností polských dělníků pracujících v mladoboleslavské Škodovce.

Podle Seitlové mají inspektoráty práce, které od července 2005 převzaly pravomoce úřadů práce, nedostatek pracovníků.

Seitlová se už kvůli tomu obrátila na ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase, aby situaci řešil.

 

Právě se děje

Další zprávy