Stát je přísnější na dopravce. Budou hlásit téměř vše

ČTK ČTK
1. 6. 2012 9:26
Ministerstvo dopravy bude shromažďovat i údaje o prohřešcích proti předpisům
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Opel

Praha - Od prvního červnového dne začíná v Česku platit tzv. silniční balíček EU. Ten zavádí vyšší profesní způsobilost podnikatelů a zároveň rovnou soutěž mezi dopravci. Vznikne také rejstřík podnikatelů v silniční dopravě.

Novela silničního zákona mimo jiné nově posuzuje českého dopravce. Ten se již nebude určovat podle toho, že sídlí v tuzemsku, nebo podle státní poznávací značky, ale podle toho, že v Česku dostal povolení podnikat v silniční dopravě. Týkat se to má hlavně dopravců s malými vozidly, tedy dodávkovými vozidly.

Koncesi pro silniční dopravu velkými vozidly nebude možné podle novely udělit tomu, kdo ji již získal v jiné zemi. Zákon také vymezuje, co je to takzvaná dobrá pověst nutná pro udělení koncese pro silniční dopravu velkými vozidly. Upravuje i povinnost podnikatelů zajistit, aby ve voze byly k dispozici veškeré potřebné doklady.

Evidovat se bude i počet míst ve vozidle 

Podnikatelé budou muset ještě předtím, než začnou dopravu provozovat, nahlásit příslušnému úřadu požadované údaje. Půjde hlavně o počet vozidel, se kterými budou podnikat, jejich státní poznávací značky, nejvyšší povolenou hmotnost, celkový počet míst včetně řidiče nebo tovární značku.

Podívejte se, jak vypadají současné dodávky:

Zákon také předpokládá zavedení rejstříku podnikatelů v silniční dopravě. Spravovat ho bude ministerstvo dopravy. V něm se budou shromažďovat údaje o firmách, jejich zástupcích nebo o udělených trestech za prohřešky proti předpisům.

Zákon rovněž obnovuje právo absolutní přednosti pro vozidla záchranářů. Vozy zdravotnické záchranné služby nebo hasičů o toto právo prý omylem předloni přišly. Zatímco tramvaje mají právo přednosti jízdy i na přechodech pro chodce, auta záchranářů musejí navzdory zapnutým výstražným znamením před přechody zastavit.

 

 

Právě se děje

Další zprávy