Sportku nejde porazit, Fortuna ruší jednu z loterií

ČTK ČTK
11. 12. 2013 22:22
Na konci roku ukončí hru Superloto, která za týden "nasbírá" zhruba 300 tisíc Kč.
Loterie od Fortuny.
Loterie od Fortuny. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Sázková společnost Fortuna omezuje nabídku číselných loterií, na konci letošního roku ukončí hru Superloto. Na loterijním trhu totiž i přes nedávné problémy nadále dominuje Sportka od Sazky.

O uvedeném kroku se spekulovalo už déle, na podzim podobný scénář připustil i generální ředitel Fortuny Radim Haluza. Definitivní rozhodnutí však padlo až nyní. V nabídce společnost ponechá číselné hry Loto, Zlatých 11 a Fofr.

"Při stávající kapacitě a struktuře trhu nechceme tříštit pozornost sázejících, kteří vyhledávají 'loto hry' s týdenním slosováním. Proto k 31. prosinci dojde k ukončení hry Superloto," řekl ČTK mluvčí společnosti Petr Šrain a dodal, že i nadále bude v tomto segmentu Fortuna provozovat hru Loto.

Fortuna o tomto kroku zároveň informovala i své obchodní partnery a prodejní místa. Už od minulého týdne nebylo možné předplatit si více losování této hry.

Sportka: 100 milionů; Superloto: 294 tisíc

Superloto společnost spustila loni v dubnu, mělo být přímou konkurencí nejpopulárnější číselné hře Sportka, kterou provozuje Sazka sázková kancelář. To se však příliš nepodařilo. Zatímco na Sportku lidé letos prosází v průměru 100 milionů korun týdně, tržby Superlota minulý týden činily 294 tisíc korun. O něco lépe se daří hře Loto, jejíž tržby minulý týden dosáhly 695 tisíc korun. Ještě hůře je na tom Tipšestka od Tipsportu, jejíž týdenní tržby se počítají v desítkách tisíc korun.

Společnosti Fortuna a Tipsport, které jsou lídry trhu kurzového sázení, se do číselných loterií pustily v roce 2011, kdy se do té doby monopolní Sazka potýkala s insolvenčním řízením. Ambiciózní plán obsadit 20 až 30 procent trhu jim však nevyšel. Sazka i po změně majitele zůstala dominantním lídrem s více než 98procentním podílem.

Minulý týden navzdory tomu svou číselnou loterii spustil také další velký sázkový hráč - holding Synot. Ani on však nepočítá s nějakým výraznějším úspěchem a svou loterii Synot Lotto považuje spíš za doplněk nabídky.

Generální ředitel Fortuny Haluza v březnu ČTK řekl, že do vlastního loterijního byznysu společnost investovala přes 10,5 milionu eur (podle tehdejšího kurzu zhruba 265 milionů korun). Zatímco ještě v roce 2011, kdy společnost vlastní loterii spustila, činila ztráta před započtením úroků, daní, odpisů a amortizace 6,7 milionu eur, loni klesla na 3,8 milionu eur.

Fortuna Entertainment Group je největším středoevropským provozovatelem kurzových sázek. Působí v České republice, na Slovensku, v Polsku a Maďarsku. S akciemi firmy se obchoduje na pražské a varšavské burze, majoritním vlastníkem je finanční skupina Penta. Skupině za první tři čtvrtletí letošního roku vzrostl zisk před úroky, daní a odpisy (EBITDA) meziročně o 36,2 procenta na 18,1 milionu eur, přijaté sázky se zvýšily o 21,3 procenta na 405,2 milionu eur.

 

Právě se děje

Další zprávy