Soud zrušil verdikt o kartelu vydavatelů

Tomáš Fránek
2. 2. 2006 0:00
Brno - Úřad na ochranu hospodářské soutěže u soudu neuspěl se svým rozhodnutím týkajícím se sporů mezi distributory tisku.

Krajský soud v Brně zrušil rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže z roku 2003, které se týkalo hromadného odchodu vydavatelů od firmy Mediaprint-Kapa Pressegrosso k jiné distribuční společnosti.

Úřad tehdy dospěl k závěru, že se vydavatelé žádné nepovolené dohody nedopustili. Mediaprint se však obrátil na soud a ten nyní případ vrátil na začátek.

Účastníci řízení zatím nemají rozhodnutí krajského soud k dispozici a nechtějí se k němu vyjadřovat. Soud k případu na internetových stránkách zveřejnil pouze stručné vyjádření bez podrobností.

Tři roky sporů 

Spor mezi distributorem a vydavateli se vyostřil v roce 2003, kdy několik významných domů krátce po sobě vypovědělo Mediaprintu smlouvy a začalo svoje tituly distribuovat přes konkurenční První novinovou společnost. V této firmě má část vydavatelů podíl.

Vydavatelé výpovědi zdůvodnili tím, že Mediaprint odmítl firmě Vltava-Labe-Press (VLP) v západních Čechách distribuovat osmdesát procent objednaného nákladu.

Antimonopolní úřad nejdříve vydal předběžné opatření, kterým vydavatelům přikázal noviny a časopisy nadále distribuovat přes Mediaprint.

Pak však rozhodl, že se vydavatelé zakázané dohody nedopustili. A právě toto rozhodnutí teď krajský soud zrušil.

Distribuce vydělává

První novinovou společnost, která svůj podíl na trhu odhaduje na osmdesát procent, ovládají vydavatelé denního tisku Europress, Mafra (vydává Mf Dnes), VLP (vydavatel Deníků Bohemia a Moravia), Ringier (Blesk, Sport) a Sanoma Magazines Praha.

Podle svých šéfů přišla společnost Mediaprint počínáním velkých vydavatelských domů o nejméně tři sta dvacet milionů korun. Firma proto původně chtěla v arbitráži na České republice vymáhat až pět miliard korun.

Své požadavky Mediaprint stáhl poté, co se s vydavatelstvím VLP dohodl na mimosoudním řešení.

Ve firmě Mediaprint, která se nyní specializuje na distribuci časopisů, mají podíly vydavatelé časopisů Hachette Filipacchi 2000, Mediacop, PK 62 spolu se spřízněným vydavatelstvím RF Hobby, StarPress a Stratosféra společně s Hearst-Stratosféra.

Obě firmy jsou podle posledních dostupných údajů z roku 2004 ziskové. PNS zakončila rok se zdaněným ziskem 193,9 milionu korun, zisk Mediaprintu před zdaněním byl 10,5 milionu korun.

 

Právě se děje

Další zprávy