Axel Springer vzdal boj o německé tv

vid, Reuters
2. 2. 2006 0:00
Londýn/Frankfurt – Německé vydavatelství Axel Springer vzdalo svůj německý televizní sen - definitivně opustilo záměr koupit televizní společnost ProSiebenSat.1
ProSieben, Sat 1, Kabel 1, N24. Tyto německé televizní stanice si Axel Springer moc přál, ale nepochodil. Obrátí se asi na východ
ProSieben, Sat 1, Kabel 1, N24. Tyto německé televizní stanice si Axel Springer moc přál, ale nepochodil. Obrátí se asi na východ | Foto: Reuters/A.Wiegmann

Axel Springer původně nabídnul za televizní společnost 2,5 miliardy euro (75 miliard korun) a chtěl tak získat například programy ProSieben, Sat 1 nebo Kabel 1 a ovládnout tak asi 45 procent německého televizního trhu.

Obě společnosti se však včera dohodly, že se už dále nebudou zabývat dohodou o případné koupi. Vzdaly se totiž možnosti odvolat se proti německému mediálnímu a antimonopolnímu regulačnímu úřadu, který 10. ledna zamýšlenou fúzi odmítl.

Příliš velká firma

Antimonopolní úřad argumentoval tím, že Axel Springer, který vydává například časopisy Bild a Die Welt, by mohl svým postavením narušovat konkurenční prostředí na německém mediálním trhu. ProSiebenSat.1 má necelou polovinu televizního trhu v Německu.

Společnost Axel Springer se chtěla proti rozhodnutí odvolat, ale po analýze šancí na úspěch od toho upustila.

Z dnešního rozhodnutí tak má radost největší konkurent Axela Springera, mediální společnost Bertselsmann, která kromě amerického vydavatelství Random House vlastní i televizní stanice mezi nimi největší evropskou televizní a rozhlasovou skupinu RTL Group.

Springer zamíří asi na východ

Axel Springer řekl, že se nyní zaměří na digitální média a na trhy mimo Německo. Analytici předpokládají, že by se mohl zaměřit i na východ.

Tam by se měl zaměřit na noviny a časopisy, ale také na televize. V Česku Axel Springer vydává motoristické tituly, časopisy pro mladé nebo Playboy.

Zájem o televizi neklesá

Společnost ProSiebenSat.1 už mezitím podle agentury Reuters jedná s dalším zájemcem. Pokud se hlavní akcionář, americký miliardář Haim Saban, dohodne na prodeji, může očekávat díky růstu německého mediálního trhu větší nabídku než od Axela Springera.

Mezi potenciálními investory, které Sabanova firma oslovila, jsou TF1, SBS, ale také americké mediání skupiny a finanční investoři.

 

Právě se děje

Další zprávy