Soud zrušil pětimilionovou pokutu pro Student Agency

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
9. 11. 2012 10:07
Spor se týká cen jízdného na trase Praha-Brno a vrací se k antimonopolnímu úřadu
Autobusy Student Agency na nádraží Florenc
Autobusy Student Agency na nádraží Florenc | Foto: Ondřej Besperát

Brno - Krajský soud v Brně zrušil pětimilionovou pokutu, kterou dopravci Student Agency uložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Případ se tak vrací znovu k antimonopolnímu úřadu. Spor se týkal cen jízdného na trase Praha - Brno.

"Rozhodnutí soudu je správné a jednoznačně jej vítáme. Oceňujeme zejména odborný postup soudu a snahu nezávisle celý problém posoudit," říká Radim Jančura, majitel Student Agency.

Původní rozhodnutí antimonopolního úřadu stálo na tvrzení, že v době deliktu existoval na lince samostatný trh autobusové dopravy a vlaková doprava tvořila trh odlišný. Soud tento argument odmítl a dal za pravdu Student Agency.

Firma v minulosti tvrdila, že úřad svým rozhodnutím vytvořil precedens, kdy říká, že větší dopravce nemá možnost na vývoj trhu reagovat akční cenovou nabídkou, a to ani v omezeném rozsahu.

Antimonopolní úřad Student Agency původně uložil sankci 6,185 milionu korun, pak ji ale snížil o zhruba milion.

Úřad tvrdil, že firma zneužívala od začátku prosince 2007 do začátku března 2008 svého dominantního postavení. Snížila ceny kreditových jízdenek za jednosměrnou přepravu na 50, později 95 korun. Podle úřadu bylo cílem tohoto jednání vyloučit konkurenční dopravní společnost Asiana z trhu.

Úřad zdůrazňoval, že nepokutoval Student Agency za nízké ceny, nýbrž za jejich cílené použití k vytlačení jiného soutěžitele z trhu.

Jančura: Úřad je pomalý a někdy neodborný

Śéf Student Agency zároveň využil aktuálního rozhodnutí ke kritice antimonopolního úřadu.

"ÚOHS pracuje strašně pomalu, banální kauzy řeší řadu měsíců až let a jeho závěry v řadě případů jsou odborně nekvalitní. Možná je čas zamyslet se nad více penězi pro tento úřad, ale toto je zapotřebí rychle změnit," říká Jančura.

„Už například dva roky řeší ÚOHS bez výsledku náš podnět vůči cenové politice Českých drah na trase Praha - Ostrava, stejně jako nebyl schopen rozhodnout, zda měla být vypsána soutěž ve věci dodávek softwaru pro ministerstvo práce a sociálních věcí," dodává brněnský podnikatel.

 

Právě se děje

Další zprávy