Soud: Společníci ručí majetkem i za pokuty na daních

Tomáš Fránek
11. 9. 2007 10:00
Precedenční verdikt pro veřejné obchodní společnosti
Společníci mohou podle čerstvého soudního verdiktu kvůli pokutám na daních přijít i o dům.
Společníci mohou podle čerstvého soudního verdiktu kvůli pokutám na daních přijít i o dům. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Podnikatelé a firmy, které jsou společníky ve veřejných obchodních společnostech, už neručí podle zákona jenom za samotné dluhy na daních, ale také za pokuty, které jim kvůli nesplácení daní berní úřady vyměří.

V precedenčním verdiktu o tom rozhodl rozšířený senát Nejvyššího správního soudu, když posuzoval spor mezi společníkem obchodní společnosti ze severu Čech a Finančním ředitelstvím v Ústí nad Labem.

Dluhy i pokuty plaťte

Podle soudu totiž společníci ve veřejných obchodních firmách, jako jsou v Česku například společnosti Lidl nebo Kaufland, mají plně v rukou to, zda jejich společnosti splní daňovou povinnost.

"Může-li společník zabránit tomu, aby nedoplatek společnosti narůstal a s každým dnem se zvyšoval o dlužné penále, a neučiní tak, jde to jen k jeho tíži," uvedl ve svém rozhodnutí závazném i pro další případy rozšířený senát Nejvyššího správního soudu pod vedením Josefa Baxy.

Podle soudu je proto logické, že společníci v těchto firmách mají v důsledku své nečinnosti hradit nejen samotnou daň, ale i vyměřené pokuty.

Rozšířený senát soudu přitom rozhoduje výjimečně v případech, kdy se ve výkladu zákonů neshodnou jednotlivé tříčlenné senáty Nejvyššího správního soudu, nejvyšší soudní instance v Česku, která v daňových sporech rozhoduje.

Neshoda soudců

Jednotlivé senáty posuzovaly několik sporů o zaplacení penále a neshodly se na tom, jak rozhodnout.

Zatímco například v případě asi šestisettisícového penále nezaplaceného společností z Litoměřicka soud rozhodl, že penále mají společníci hradit, v dalších zase vyslovili soudci názor, že společníci ručí jenom za samotný nedoplatek daní.

To by ale podle rozšířeného senátu Nejvyššího správního soudu vedlo k absurdní situaci, nebylo by tak totiž možné nedoplatky na penále vůbec vymáhat.

Daně
Daně | Foto: Jiří Kropáček

"V případě takového výkladu by institut příslušenství daně ztratil jakýkoliv smysl," uvedl soud ve svém rozhodnutí.

Veřejnou obchodní společností je společnost, ve které alespoň dvě osoby (společníci) podnikají pod společnou firmou a ručí za závazky společnosti celým svým majetkem, a to společně a nerozdílně.

Při krachu společnosti tak může její spoluvlastník přijít o všechen svůj majetek.

Pokuty se mění

Společníkem může být osoba fyzická i osoba právnická.

Veřejnou obchodní společností je například společnost Lidl provozující v zemi síť diskontních prodejen nebo Kaufland vlastnící hypermarkety.

Od letošního roku je penále dvacet procent z dlužné částky bez ohledu na trvání dluhu plus úrok z prodlení.

Pro dlužné daně do loňského roku ale platí jiná pravidla, dlužník platí penále ve výši jednoho promile z dlužné částky denně. Pokud byl nedoplatek zjištěn kontrolou finančního úřadu, je penále dvojnásobné.

 

Právě se děje

Další zprávy