Smart Wings si polepšily, utržily 660 milionů korun

Hana Vorlíčková
18. 7. 2007 14:20
Nízkonákladová společnost je o 30 milionů nad plánem
Foto: Travel Service

Praha - Nízkonákladovým aeroliniím Smart Wings, které provozuje letecká společnost Travel Service, se daří. Přidaly loni do pokladny firmy téměř 660 milionů korun na tržbách.

To je asi o 30 milionů více, než počítal plán. Podíl "levných" linek na tržbách aerolinií tak dosáhl necelých 14 procent. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti za rok 2006.

Celkové tržby letecké společnosti Travel Service pak za uplynulý rok dosáhly 4,84 miliard korun. Vyjma nízkonákladových linek se na nich podílela hlavně charterová přeprava pro cestovní kanceláře a pronájem letadel i s posádkami do zahraničí.

Počet cestujících na linkách Smart Wings pak v uplynulém roce přesáhnul 255 tisíc pasažérů. "To představuje meziroční růst o 16,5 procenta," uvedla pro Aktuálně.cz Vlaďka Dufková, mluvčí aerolinií.

Obdobný přírůstek v počtu cestujících společnost očekává i letos. "Daří se hlavně v létě. Kvůli poptávce přidáváme do letového řádu několik středomořských destinací," doplňuje Dufková.

"Zájem je tak velký, že na některé linky nasazujeme i letadla z naší charterové flotily," uvádí.

Foto: Travel Service

Travel Service si pronajala letadla od Turků

SkyEurope si pořizuje nové boeingy pro Prahu

V současné době má společnost Travel Servis ve flotile deset boeingů a jeden letoun Cessna Citation Sovereign CL 680. Na letní sezónu si pak firma najala další dvě letadla.

Dva boeingy z flotily Travel Service létají v barvách Smart Wings na nízkonákladových spojích. Zbylých osm strojů je primárně určeno na přepravu klientů cestovních kanceláří na dovolenou. Privátní jet zajišťuje přepravu cestujících podle jejich individuálních požadavků.

Nízkonákladové lety slaví v Česku úspěch. Kvůli tomu například konkurenční SkyEurope plánuje v Praze na Ruzyni rozšířit flotilu svých dvou letadel na čtyři.

Vzestup poptávky potvrzuje i Letiště Praha. Podle statistiky počet cestujících, kteří využili low-cost, v roce 2006 stoupnul meziročně asi o pětinu.

 

Právě se děje

Další zprávy