SkyEurope si pro Prahu pořizuje další boeingy

Hana Vorlíčková
17. 7. 2007 15:37
O levné létání je velký zájem

Praha - Letecká společnost SkyEurope plánuje v Praze rozšířit flotilu boeingů ze dvou na čtyři. Serveru Aktuálně.cz to potvrdil Jan Čamek, mluvčí nízkonákladového dopravce.

Podle něj se tak stane pravděpodobně v říjnu. Bude se jednat o stroje Boeing 737 - 700.

Důvodem posílení "pražské" flotily je rostoucí zájem o low-cost linky. "Z tohoto důvodu jsme rozšířili v letním letovém řádu i počet míst, kam SkyEurope z Prahy směřuje. Zatímco loni v létě jich bylo sedm, nyní je jich šestnáct," říká Čamek.

Za posledních dvanáct měsíců odletělo z /nebo na/  letiště v Ruzyni se slovenskými low-cost aeroliniemi přibližně 549 tisíc pasažérů. To dopravci zajistilo v celkovém počtu přepravených osob na Letišti Praha asi pětiprocentní podíl. SkyEurope přitom vstoupil na český trh loni na jaře.

Zájem o nízkonákladové letenky rychle roste i u konkurenčních společností. Tento trend potvrzují mimo jiných i aerolinie easyJet. "Ve srovnání s červnem uplynulého roku se počet lidí, kteří cestovali s easyJet zvýšil letos o více než patnáct procent," uvádí Blanka Svobodová, která britského dopravce v Česku mediálně zastupuje.

SOUVISLOSTI:

Low-costová doprava tak zaznamenala na pražském letišti v uplynulém roce největší nárůst. Množství přepravených pasažérů se ve srovnání s rokem 2005 zvýšilo o dvaadvacet procent. V současnosti létá z Ruzyně dvacítka "levných" dopravců. 

SkyEurope má ve své flotile celkem čtrnáct strojů. Domovské letiště má vyjma Prahy i v Bratislavě, Krakově, Budapešti a Vídni.

Vedení SkyEurope přitom plánuje rozšířit flotilu nejen v Praze, ale i ve Vídni. Tam má v současné době stejně jako v Česku dva stroje.

Vyjma nízkonákladových linek nabízí cestovním kancelářím i charterovou přepravu. Na jejích linkách se tak například do Chorvatska přepravují i klienti CK Vítkovice Tours. "Charterová přeprava je pouhým doplňkem našeho low-cost byznysu. V současné době tvoří asi dvě procenta našich letů," říká Čamek.

Do budoucna pak vedení slovenského dopravce plánuje expanzi na východní trhy.  "Chceme se zaměřit více na Rusko, Ukrajinu, ale i Rumunsko a Bulharsko," uvedl v nedávném rozhovoru pro Hospodářské noviny Obchodní šéf SkyEurope Karim Makhlouf..

Společnost SkyEurope byla založena v roce 2001. Akcie uvedla na trh loni v září, s jejími cennými papíry se obchoduje na burzách ve Vídni a ve Varšavě.

 

Právě se děje

Další zprávy