Slovenské firmy hledají lidi na Moravě

Tomáš Fránek
8. 12. 2006 0:00
Brno - Slovenské firmy z regionů na hranicích s Českem kvůli nedostatku pracovníků na slovenské straně začaly hledat zaměstnance také na Moravě.
Úřad práce. Ilustrační foto
Úřad práce. Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Na první pohled je to jasné: V Česku pracuje oficiálně na devadesát tisíc Slováků, na Slovensku naopak jenom velmi málo Čechů, v Česku jsou výrazně vyšší průměrné platy (asi o šest tisíc korun) a nižší nezaměstnanost.

Tato čísla ale už tak úplně neplatí v některých příhraničních okresech, jako je Hodonín, tam naopak firmy působící na slovenské straně hranice začaly kvůli tamní nízké nezaměstnanosti a nedostatku pracovníků hledat zaměstnance na moravské straně hranice.

Statistiky pro Slovensko

"Hledáme pro svoje klienty jak lidi do dělnických profesí, tak do manažerských postů. Na Slovensku už je takových lidí nedostatek, v příhraničí už je výrazně nižší nezaměstnanost než na moravské straně," uvedla Lubica Králová z personální agentury Axion.

To, že slovenské firmy dělají nábory na Moravě, potvrdil také šéf hodonínského úřadu práce Vladimír Štáva.

Podle něj bude pro firmy, které se rozhodly postavit nové továrny nebo rozšířit stávající prostory na Hodonínsku, problém najít nové zaměstnance.

Česko vs Slovensko

  • Meziroční tempo růstu slovenské ekonomiky ve třetím čtvrtletí zrychlilo na 9,8 procenta ze 6,7 procenta ve druhém čtvrtletí. Vyplývá to z informací, které dnes zveřejnil slovenský statistický úřad. V období červenec až září 2005 HDP stoupl o 6,3 procenta.
  • Statistický úřad současně zlepšil odhad růstu HDP na letošní rok na 7,7 procenta ze zářijových 6,5 procenta. Vysoký růst ekonomiky by měl pokračovat i začátkem příštího roku. Reálný růst HDP by se podle statistiků měl v prvním čtvrtletí 2007 pohybovat kolem 7,2 procenta.
  •  Průměrná nominální mzda by měla v letošním roce stoupnout o 7,8 procenta na 18.750 slovenských korun (14.820 Kč). Nezaměstnanost se podle odhadu sníží na 13,6 procenta ze 16,2 procenta. V září statistici odhadovali pokles nezaměstnanosti na 13,9 procenta.
  • V České republice se průměrná měsíční mzda ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšila o 6,1 procenta na 19 968 Kč.
  • Meziroční růst české ekonomiky se ve třetím čtvrtletí propadl na přibližně 5,3 procenta proti 6,2 procenta v předchozím čtvrtletí. Vyplývá to z odhadů analytiků.
  • Nezaměstnanost v listopadu klesla na 7,3 procenta, především díky sezonním vlivům a příznivému vývoji ekonomiky, odhadují analytici.
  • Na konci roku by se míra nezaměstnanosti měla zvýšit na 7,8 procenta.
     

"Máme obory, jako jsou strojaři nebo zedníci, kde je absolutní nedostatek lidí. A navíc ze Slovenska sem jezdí firmy dělat nábory," řekl Štáva.

Srovnání statistik z obou stran hranice jeho slova potvrzuje. Zatímco na Hodonínsku a Břeclavsku je nezaměstnanost stále nadprůměrná (na Hodonínsku je přes dvanáct procent lidí bez práce), na Slovensku je lidí bez práce výrazně méně.

Například v okresech Senica a Skalica je nezaměstnanost výrazně nižší, v okrese Skalica kolem pěti procent.

V slovenských příhraničních regionech nabízí úřady práce také více volných míst než ty moravské. "Do příhraničí totiž na slovenské straně přišly velké firmy jako je Delphi nebo Swedwood, které zaměstnaly stovky až tisíce lidí. A navíc jsou velké automobilky v Bratislavě, Trnavě a Žilině," řekla Králová.

Mezi více než deseti tisíci přihláškami, které lidé poslali do slovenské Žiliny personalistům korejské automobilky Kia, bylo i několik desítek žádostí o práci z Česka.

Bez Slováků se neobjedeme

Ale i přes nepříznivé statistiky a vyšší nezaměstnanost se firmy, ale i například nemocnice bez slovenských pracovníků neobejdou. Na Břeclavsku pracuje na šest set padesát Slováků, ještě o polovinu víc jich je na Hodonínsku a tento počet stále mírně roste.

Třeba v zemědělství nemají podniky téměř šanci najít mezi místními lidmi pracovníky, situaci zachraňují brigádníci ze Slovenska.

Na Hodonínsku je ale nyní méně pracovníků ze Slovenska než před lety. V roce 1999 v Hodoníně a okolí pracovalo až tři tisíce Slováků.

"V sociálním systému, který v Česku funguje, se lidem nevyplatí pracovat a pro Slováky především z těch regionů, kde je nouze o práci, jsou i nižší platy na moravské straně hranice zajímavé. Ale rychlý růst slovenské ekonomiky se už začíná v některých regionech projevovat," uvedl ekonom Karel Prokeš.

My budeme mít Hyundai, Slovensko už má Kiu
My budeme mít Hyundai, Slovensko už má Kiu | Foto: Reuters

Automobilky lákají

Podle něj to, že slovenské firmy v příhraničí začínají pociťovat nedostatek lidí a poohlížejí se za hranicemi, povede k tomu, že pracovníky budou zaměstnavatelé na obou stranách hranice hledat jinde.

"Automobilky zaměstnávají Poláky, místa už nyní obsazují Ukrajinci, trh se uvolní také pro Rumuny a Bulhary," dodal Prokeš.

To potvrzují zkušenosti velkých firem. Automobilka Volkswagen, která vyrábí auta v Bratislavě, už podle deníku Pravda zaměstnala letos na jaře prvních dvě stě Poláků.

A odborníci jsou přesvědčeni, že největší nedostatek kvalifikovaných pracovníků v příhraničních slovenských a moravských regionech nastane až budou naplno vyrábět automobilky Kia v Žilině a Hyundai v Nošovicích.

Společně se svými dodavateli totiž firmy mají vytvořit až desítky tisíc pracovních míst. "A to se už bez pracovníků z jiných zemí neobejde, tolik lidí v Česku a na Slovensku už firmy nenajdou," uvedl Prokeš.

 

Právě se děje

Další zprávy