Slovenská koruna ´fackovala´ politiky. Od dneška nebude

Karel Toman
17. 1. 2009 0:03
Slováci za starou korunou nesmutní
Ministr Slovenska Ján Počiatek při shcválení definitivní parity pro vstup Slovenska do eurozóny
Ministr Slovenska Ján Počiatek při shcválení definitivní parity pro vstup Slovenska do eurozóny | Foto: Reuters

Bratislava - Slovenskou korunou si od soboty můžete jen hodit. Tímto titulkem slovenský deník SME připomněl, že na Slovensku právě končí jedna éra. 16. ledna o půlnoci totiž šestnáctý člen eurozóny oficiálně ukončil placení korunou.

Sesterský online deník Aktuálně.sk k tomu pak připomíná, že od soboty je platba korunami v rozporu se zákonem.

Sentimentem nad koncem měny, která v zemi v různých obměnách platila už od Rakouska-Uherska, však na Slovensku příliš netrpí. Byť na skoro 117 let starou měnu mají silné vzpomínky.

Koruna trestala

Zvlášť po rozpadu Československa se například slovenská koruna stala - podle přirovnání tamních novinářů - dobrým "fackovacím nástrojem" vlád. Bez ohledu na politické zabarvení politiky vytrestala vždy, když začali rozhazovat nebo špatně hospodařit.

První facku dostal od koruny Vladimír Mečiar, když v říjnu 1998 prudce poklesla v důsledku divoké privatizace. Druhou schytal premiér Dzurinda v květnu 1999 za to, že otálel s reformním balíčkem. "Pár měsíců stačilo, aby koruna oslabila až o pětinu," připomíná deník. Po vstupu do NATO a EU a přijetí potřebných reforem pak koruna za Dzurindovy druhé vlády v letech 2002 až 2006 získala ztracené pozice zpět.

Korunový políček neminul ani současného premiéra Fica. Když ve volební kampani odmítal přijetí eura, koruna prudce klesla. Po volbách se ale po lekci z pádu koruny a "školení" v Národní bance rozhodl pro euro. A slíbil, že nebude rozhazovat. Koruna šla nahoru.

"Pozitivní bylo, že facku dávala koruna vládám nejen tehdy, když příliš rozhazovaly, ale i když se na to jen chystaly," vzpomíná deník na časy, kdy měnový kurz připomínal jízdu na houpačce. To se teď zřejmě změní.

"Slovensku se nyní alespoň vyhnou propady východoevropských měn," schvaluje přijetí eura například Miro Vaňo, Slovák, který už několik let žije a pracuje v Česku jako geodet. "Eurem platí přes půl států unie, odpadnou problémy s měněním peněz. Dobré je to určitě i pro slovenské firmy. Myslel jsem si, že dřív bude euro v Česku. No, bohužel.." dodává.

Pro Slovensko výhodné euro

"Cesta k euru nebyla hladká. Na rozdíl od Polska, Česka a Maďarska teď ale může Slovensko sklízet jeho výhody v čase velkých finančních zmatků," zhodnotila přijetí eura našimi východními sousedy britská BBC.

Všech starostí ale euro Slováky rozhodně nezbaví. "Přijetím eura na Nový rok za půlnočního ohňostroje a celonočního koncertu v Bratislavě odložili Slováci na pár hodin své starosti se zpomalující se ekonomikou," napsaly Financial Times. Dodaly zároveň, že zranitelnost slovenské ekonomiky je teď hlavně v tom, že země je světovým lídrem co do počtu aut vyrobených na hlavu.

The Economist zase před časem připomněl, že o přistoupení k euru se díky jeho stabilitě začaly zajímat i tradičně skeptické země, jako například Dánsko a Polsko. Kvůli finanční krizi ale pro tyto země už podle týdeníku nebude dodržení podmínek pro vstup do eurozóny tak snadné jako je mělo ještě Slovinsko a Slovensko. Stanovení pevného termínu přijetí eura žádá po vládě dlouho i český průmysl a bylo to také podmínkou několika členů nového českého vládního týmu pro boj s ekonomickou krizí.

Dnešním dnem na Slovensku končí tak zvaný duální systém, kdy se dalo platit korunami a eury. Po celý rok si lidé budou moci korunové bankovky vyměnit v komerčních bankách, mince jen do konce června. Od 20. ledna si ale za výměnu více než sta kusů mincí a bankovek banky naúčtují poplatek.

Podle Aktuálně.sk stáhla slovenská Národní banka do středy z oběhu něco přes tři čtvrtiny staré měny. Mezi lidmi a firmami tak stále koluje kolem 36 miliard slovenských korun.

 

Právě se děje

Další zprávy