Škoda Power vyhrála v Turecku kontrakt za miliardu

Vadim Fojtík, Euro.cz
5. 10. 2009 14:36
Škoda Power vyhrála tendr v Turecku na dodávku dvou turbín pro novou elektrárnu Bolu Goynuk
Škoda Power a.s. v Plzni
Škoda Power a.s. v Plzni | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Plzeň - Společnost Škoda Power vyhrála tendr v Turecku na dodávku dvou turbín pro novou elektrárnu Bolu Goynuk. Hodnota kontraktu činí 930 milionů korun. Škodovka krom turbín dodá i další zařízení strojovny včetně kondenzátoru a generátoru. Konečným zákazníkem a investorem nově budované elektrárny je turecká společnost AKSA Enerji Uretim. Ta je součástí uskupení Kazanci Holding, jedné z nejvýznamnějších energetických společností v zemi.

"Zakázka v Turecku je nás významnou referencí, navázali jsme tak na historickou tradici dodávek škodováckého zařízení v tomto teritoriu. Použité řešení turbín je do velké míry novátorské, zařízení má vysokou účinnost a je i ohleduplné pro životní prostředí," uvedl generální ředitel Škody Power Jiří Zapletal.

Výstavba nového zdroje navazuje na pronájem části státních dolů, který skupina Kazanci získala ve veřejném tendru. Jednou z podmínek pronájmu byla právě výstavba elektráren. Dodávka turbíny ze Škoda Power se uskuteční na jaře roku 2011 a komerční provoz má být v elektrárně Bolu Goynuk zahájen v první polovině roku 2012.

Původní znění článku naleznete ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy