Škoda Holding vzhůru k zisku

ČTK
15. 6. 2006 11:10
Plzeň - S čistým ziskem 565 milionů korun skončila v loňském plzeňská Škoda Holding, výrobce zařízení elektráren a dopravní techniky.
Tramvaj Porsche. Ilustrační foto
Tramvaj Porsche. Ilustrační foto | Foto: ČTK

O rok dříve činil zisk strojíren 322 milionů korun.

Skupina loni utržila 7,34 miliardy korun, což bylo meziročně o 1,25 miliardy méně. Z konsolidovaných výsledků podle českých účetních standardů dále vyplývá, že provozní zisk 532 milionů korun byl téměř shodný s rokem 2004.

Podle dnešního vyjádření předsedy představenstva holdingu Jiřího Zapletala nelze loňské hospodářské výsledky srovnávat s rokem 2004.
 
Předloni hospodařila skupina ve zcela jiné sestavě. Do pololetí 2004 prodala Škodu JS, bývalé Jaderné strojírenství, Škodu Kovárny a Škodu Hutě, Škodu TS (Těžké strojírenství) a Škodu Gear. Naopak posílila o ČKD Vagonka a VÚKV Praha. V závěru roku 2005 prodal holding Škodu Machine Tool.

Škoda Holding loni vyvezla 60 procent produkce. Nejvíce, 44 procent, do zemí EU. téměř 30 procent výrobků šlo do Asie, 12 procent do zemí bývalého SNS a desetina do USA. Dopravní strojírenství se podílelo na celkových tržbách holdingu 55 procenty a energetika 28 procenty.

"Přestože firma vlivem restrukturalizace podnikala v méně oborech, nově přijaté zakázky dosáhly loni téměř 14 miliard korun. Je to více, než se podařilo získat o rok dříve s více dceřinými firmami," uvedl Zapletal. Za rok 2004 uzavřel podnik nové kontrakty v objemu 13,65 miliardy Kč.

Rozhodujícími zakázkami byly nízkopodlažní tramvaje na polský trh, které získala Škoda Transportation, a dodávky turbosoustrojí. Dceřiná firma Škoda Power podepsala kontrakty v dánském Amageru, švédském Mönsterasu a Värö, v Záhřebu, Bukurešti a tureckém Erdemiru.

Úspěchy v zahraniční se odrazily také na domácím trhu, kde bude Škoda Power modernizovat elektrárnu Tušimice II. Podnik se chce podílet na všech investicích a modernizacích ČEZ.

Podle Zapletala loňské hospodářské výsledky potvrzují, že orientace na dva hlavní výrobní obory, klasickou energetiku a dopravní strojírenství, je správná. "Nastoupený trend potvrzuje i letošní rok. Jenom za první čtyři měsíce jsme získali zakázky v hodnotě 11 miliard korun," dodal.

Škoda Holding měla na konci roku 2005 více než 4130 zaměstnanců, z toho 900 v ruském Sibelektroprivodu Novosibirsk, který vyrábí trakční výzbroje.

Strojírny ho koupily v roce 2004. Aktuální stav zaměstnanců je po prodeji Škody Machine Tool necelých 3600. Pro posílení pozice v Indii vznikla loni v únoru v Dillí obchodně inženýrská společnost Škoda Pover Pvt. Ltd.

 

Právě se děje

Další zprávy