Sklizeň vinných hroznů loni vzrostla o třetinu

ČTK ČTK
14. 2. 2014 12:46
Díky nižší cukernatosti bude ročník charakteristický vyšším podílem suchých vín.
ilustrační foto.
ilustrační foto. | Foto: Karel Toman

Praha - Sklizeň vinných hroznů v Česku loni meziročně vzrostla o čtvrtinu na 74 721 tun. Údaj dnes zveřejnil Český statistický úřad . Podle předsedy Svazu vinařů ČR Libora Nyitraye byla loňská produkce révy mírně nadprůměrná. Díky nižší cukernatosti bude ročník charakteristický vyšším podílem suchých vín.

Tuzemští vinaři podle ČSÚ sklidili loni v průměru z hektaru vinice 4,77 tuny hroznů, celkově sklízeli z 15 654 hektarů vinic. Údaje vinařského svazu se od čísel statistiků liší, podle čísel svazu byla loňská úroda vyšší. "Podle našich údajů je průměrný výnos zhruba 5,5 tuny na hektar," uvedl Nyitraye. Podle svazu je dlouholetý průměr 5,05 tuny na hektar.

Loňský rok podle šéfa svazu vinařů charakterizovala dlouhá a studená zima a pozdní nástup jara. Na rozdíl od roku 2012 vinice výrazněji nepoškodily mrazy. "Ale zhruba deset procent vinic bylo poškozeno nemocí padlí," podotkl Puček.

Díky dlouhé zimě měly loňské hrozny nižší cukernatost. To podle Nyitraye přináší větší množství v kategorii suchých vín, po nichž je velká poptávka ze strany zákazníků.

Průměrný Čech vypil 20 litrů

Tuzemská produkce vína v uplynulé sezóně klesla o více než čtvrtinu na 470 000 hektolitrů vína. Z produkce roku 2012/2013 připadlo 315 000 hektolitrů na bílé a 155 000 na červené víno, vyplývá z nedávno publikované situační zprávy ministerstva zemědělství. Průměrná spotřeba vína loni dosáhla 20 litrů na osobu.

V roce 2012 tuzemští vinaři sklidili 59 990 tun hroznů, což bylo o třetinu méně než v roce 2011. Hlavními důvody meziročního poklesu úrody byly mrazy, které poškodily část keřů, a už od podzimu 2011 trvající sucho. Z dlouhodobého hlediska patřila předloňská sklizeň k podprůměrným.

 

Právě se děje

Další zprávy