Produkce vína klesla o čtvrtinu, každý vypil 20 litrů

ČTK ČTK
28. 1. 2014 15:52
Z produkce roku 2012/2013 připadlo 315 000 hektolitrů na bílé a 155 000 na červené.
Zralé hrozny.
Zralé hrozny. | Foto: Reuters

Praha - Tuzemská produkce vína v uplynulé sezóně klesla o více než čtvrtinu na 470 000 hektolitrů vína. Z produkce roku 2012/2013 připadlo 315 000 hektolitrů na bílé a 155 000 na červené víno. Vyplývá to z aktuální situační zprávy ministerstva zemědělství (MZe). Průměrná spotřeba vína dosáhla 20 litrů na osobu.

V roce 2012 tuzemští vinaři sklidili 59 990 tun hroznů, což bylo o třetinu méně než v roce 2011. Hlavními důvody meziročního poklesu úrody byly mrazy, které poškodily část keřů, a už od podzimu 2011 trvající sucho. Z dlouhodobého hlediska patřila předloňská sklizeň k podprůměrným.

Domácí pěstitelé za kilogram moštových hroznů v průměru dostali 17,90 Kč. Hodnota sklizených hroznů dosáhla 1,26 miliardy korun, což bylo téměř o 500 milionů méně než v roce 2011. Po předcházejícím ziskovém roce byl rok 2012 pro pěstitele ztrátový. Jejich ztráta činila v průměru deset procent, na kilogramu hroznů tratili 1,90 Kč.

V roce 2012/2013 klesl již druhým rokem po sobě dovoz vína do Česka. Dovezeno bylo 1,8 milionu hektolitrů vína, o 50 000 hl meziročně méně. Vývoz vína naopak vzrostl o 10 000 hektolitrů na 280 hl. Záporné saldo zahraničního obchodu ČR již potřetí přesáhlo tři miliardy korun a meziročně se prohloubilo. Největším dovozcem vína do Česka zůstává Itálie před Španělskem a Slovenskem. Naopak nejvíce se z ČR víno vyváží na Slovensko.

Sklizeň ledového vína v Zaječí:

 

Právě se děje

Další zprávy