Siemens: Na Zličíně se propouštět nebude

alt
29. 7. 2008 17:48
Vedení bude dál jednat s odbory
Budova továrny Siemens v Praze - Zličín.
Budova továrny Siemens v Praze - Zličín. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Firma Siemens Kolejová Vozidla na pražském Zličíně nebude přinejmenším do září 2009 propouštět. Odboráře o tom při dnešním jednání ujistili zástupci vedení.

Po zhruba čtyřhodinovém vyjednávání to Aktuálně.cz řekli šéf odborového svazu Koho Josef Středula a mluvčí firmy Petr Sedláček.

Siemens bude pro závod hledat kupce, který zachová pracovní místa a výrobu i po září 2009. Pro případ, že se takový zájemce nenajde, slíbila společnost zaměstnancům balíček sociálních výhod nad rámec zákonných povinností.

Záměr opustit závod oznámil Siemens oficiálně minulý týden. Vyvolal tím protesty odborů - těm se nelíbí, že vedení koncernu zaměstnance dopředu o ničem neinformovalo.

Firma dnes slíbila dodat do pátku odborovým předákům ekonomické podklady, které k rozhodnutí zbavit se továrny vedly, včetně srovnání s ostatními závody na kolejová vozidla, uvedl Středula.

Společnost navíc uvedla, že nebude přesouvat odborníky  ze Zličína do jiných svých podniků. Podle Siemensu se takový přesun ani nechystal, odbory tvrdí opak.

V pátek se také sejdou evropské odbory Siemensu v Mnichově. Další jednání o osudu pražské továrny je pak naplánováno na 5. srpna.

O zaměstnance Siemensu už projevila zájem ČKD Group. Ti zatím vyčkávají, podle mluvčího byla na konci minulého týdne na stole jedna výpověď.

V zličínském podniku nyní pracuje zhruba tisícovka lidí. Vyrábí se tu například příměstské vlaky či vozy pro pražské metro.

 

Právě se děje

Další zprávy