Odboráři zličínského Siemensu hrozí stávkou

Aleš Tůma
24. 7. 2008 17:50
Firma přesune inženýry jinam, tvrdí předák
Budova továrny Siemens v Praze - Zličín.
Budova továrny Siemens v Praze - Zličín. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Odboráři z pražské továrny Siemens Kolejová Vozidla jsou připraveni stávkovat, pokud jim firma nevyjde vstříc.

Informoval o tom šéf odborového svazu Kovo Josef Středula. Odbory trvají na zachování výroby, byť i pod jiným majitelem. V případě zavření podniku budou požadovat odpovídající vyrovnání se zaměstnanci.

Německá centrála Siemensu oznámila záměr opustit továrnu ve středu. Odejít plánuje do konce září 2009, bude hledat kupce. V podniku nyní pracuje zhruba tisícovka lidí.

S odborovými předáky se dnes v Praze sešel personální šéf koncernu Siegfried Russwurm. Obě strany se zatím dohodly na vytvoření skupiny, která bude o situaci dále vyjednávat. Seznam vyjednavačů slíbil Siemens poskytnout ještě dnes.

Foto: Siemens Kolejová vozidla
Přečtěte si rozhovor s mluvčím Siemensu:
Siemens: Hledáme kupce, který zachová místa i výrobu

Siemens plánuje přesunout 150 inženýrů do jiných svých podniků v ČR, uvedl Středula. "To by snižovalo hodnotu firmy. Co by se pak mělo prodávat - haly, pozemky, technologie?" dodal.

Firma: výrobu chceme zachovat

Mluvčí Siemensu Petr Sedláček informaci nepotvrdil. "Náš cíl je stejný jako cíl odborářů, zachovat výrobu," řekl Sedláček. Prodej pozemků podle něj nepřipadá v úvahu.

Včera po zveřejnění rozhodnutí před továrnou demonstrovalo několik set zaměstnanců. Nelíbí se jim, že vedení koncernu zaměstnance ani český management dopředu o ničem neinformovalo. O rozhodnutí se údajně dozvěděli až z médií.

Podle odborářů tak společnost porušila zákon.

Zákoník práce obsahuje výčet situací, které zaměstnavatel s odboráři musí projednat. Patří mezi ně i racionalizační nebo organizační opatření či opatření ovlivňující zaměstnanost.

"Přesný okamžik, kdy musí firma odbory o chystaných změnách informovat, zákon nestanovuje. Postup společnosti v tomto případě je ale poněkud nestandardní," říká Ivana Kadlecová z advokátní kanceláře Krejčí & Růžková.

O zaměstnance Siemensu už ve středu projevila zájem skupina ČKD.

 

Právě se děje

Další zprávy