Senát schválil živnostníkům úlevy v podnikání

Redakce EKO
20. 3. 2008 10:45
Novela živnostenského zákona čeká na podpis prezidenta
Schváleno. Reforma byla přijata.
Schváleno. Reforma byla přijata. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Novelu živnostenského zákona schválil ve čtvrtek Senát Parlamentu České republiky. Novela nyní čeká na podpis prezidenta republiky.

Pokud ji hlava státu podepíše, živnostníci podle upraveného zákona začnou podnikat čtvrt roku poté, co vyjde ve Sbírce zákonů.

Mezi nejvýznamnější změny novely živnostenského zákona, kterou předložil ministr průmyslu a obchodu Martin Říman, patří například zrušení místní příslušnosti živnostenských úřadů.

Více o novele
Autor fotografie: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

"Změn v živnostenském zákoně je celá řada. Všechny by měly vést k výraznému zjednodušení vstupu do podnikání," řekl několikrát při obhajování novely ministr Říman.

Ulehčení? Snad...

Podnikatelé budou podle mluvčího ministerstva průmyslu a obchodu Tomáše Bartovského moci ohlašovat živnosti, podávat žádosti o koncesi a plnit své ohlašovací a oznamovací povinnosti na kterémkoli obecním živnostenském úřadě v České republice.

Oznamovací povinnost podnikatele vůči živnostenským úřadům se bude týkat jen změn takových údajů, které nejsou živnostenské úřady schopny získat z databází, jež má veřejná a státní správa k dispozici.

Další úpravou je zavedení jediné volné živnosti s 80 obory, s tím, že podnikatel pouze oznámí obor činnosti, který bude v rámci této živnosti vykonávat.

Průkazy živnostenského oprávnění rovněž nahradí jediný dokument, výpis z živnostenského rejstříku. Podnikatelé díky tomu podle ministerstva ušetří 125 milionů korun.

Pro začínající podnikatele se výrazně sniží nároky na povinnou praxi.

 

Právě se děje

Další zprávy