Římanův živnostenský zákon dostal ve sněmovně zelenou

Dominik Jandl
13. 2. 2008 15:55
Novela má živnostníkům šetřit čas, peníze i starosti
Na Hrad pospíchají další a další zákonodárci, stejně tak i Martin Říman.
Na Hrad pospíchají další a další zákonodárci, stejně tak i Martin Říman. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Poslanecká sněmovna dnes dopoledne ve třetím čtení schválila novelu živnostenského zákona.

Návrh ministra průmyslu a obchodu Martina Římana má přinést zejména zjednodušení komunikace s úřady, menší náklady na založení podniku a snížení počtu podmínek pro začínající živnostníky vůbec.

Pokud novelu schválí Senát, kde má ODS většinu, a podepíše ji prezident, nabude platnosti již 1.dubna.

Tím by měla být dokončena hlavní část změn, jež mají usnadnit živnostníkům život.

"Zákon má samozřejmě ze všech nástrojů největší dopad. Nicméně ministerstvo obchodu a průmyslu má od vlády příslib, že bude hlavním koordinátorem snižování administrativní zátěže," řekl Aktuálně.cz mluvčí ministerstva Tomáš Bartovský.

"V blízké budoucnosti si necháme zpracovat audit, jak státní správu a její fungování co nejvíce zeefektivnit," dodal.

Máte více živností? Postačí vám jeden doklad

Zákon by měl ulehčit zejména těm podnikatelům, kteří provozují vícero živností. Těm totiž nově postačí na všechny živnosti jen jeden doklad, takzvaný výpis z živnostenského rejstříku.

V současné době je systém poměrný, tedy co živnost, to jeden živnostenský list.

Díky tomu by se měly snížit i poplatky související se vstupem do podnikání. Podle údajů ministerstva by tak podnikatelé měli ušetřit 125 milionů korun. Vyjádřeno v procentech je to asi 60 procent vstupních nákladů.

Foto: Ludvík Hradilek

Nutnost jen jednoho dokladu je umožněna díky tomu, že zákon uvolňuje podmínky pro registraci oboru.

Dosud musí totiž podnikatel zvolit jednu ze 125 volných živností s celkem 622 předměty činnosti. Od dubna pak zákon počítá pouze s jednou volnou živností s 80 obory.

Živnostníci si svůj úřad vyberou jako zubaře

Živnostníkům od dubna bude umožněno, aby sami vybrali úřad, kde budou registrováni. A to bez ohledu na místo bydliště či podnikání. Úřady si tak v podstatě budou konkurovat.

Ministerstvo odmítá, že by tento systém mohl vést k zahlcení některých úřadů, zatímco jiné by naopak zůstaly bez práce. Zároveň si od tohoto kroku slibuje, že se počet klientů jednotlivých úřadů bude více odvíjet od kvality poskytnutých služeb a ne počtu podnikatelů v regionu.

"Zavedení mobility mezi úřady předpokládá úpravu živnostenského rejstříku. Ten je již plně elektronický, takže podnikatel může změnu nahlásit kupříkladu v Ostravě a tamní úřad aktualizuje příslušnou složku v centrálním registru v Praze," vysvětlil Bartovský.

Povinnost hlášení změn by se v budoucnu měla týkat jen těch údajů, které nebudou moci úřady získat z jiných databází státní správy. Nyní je to obchodní rejstřík, v budoucnu snad i informační systém evidence obyvatel.

Foto: Ondřej Besperát

Nemáte potřebnou praxi? Postačí rekvalifikace

Dalším ulehčením pro začínající živnostníky je omezení podmínek, jež musí začínající podnikatel splnit.

Kupříkladu kadeřnice musí mít alespoň roční praxi, aby si mohla založit svou vlastní živnost.

To je podle ministerstva zbytečné, od dubna by si pak mohly kadeřnice založit vlastní salon ihned po vyučení.

Rovněž založení firmy v příbuzném oboru zákon zjednoduší. Zájemce bude potřebovat pouze roční praxi v daném příbuzném oboru. Jako příklad ministerstvo uvedlo dvojici truhlář-řezbář.

Ti, kteří nemají v daném ani příbuzném oboru vzdělání ani rekvalifikaci, pak budou muset doložit, že v oboru mají šestiletou praxi.

 

Právě se děje

Další zprávy