Senát chce odškodnit klienty zkrachovalých bank

čtk
8. 6. 2007 15:45
Tentokrát bez stamilionů pro PPF

Praha - Klienti bývalé Union banky a Plzeňské banky mají znovu šanci získat většinu svých vkladů v těchto zkrachovaných finančních institucích.

Senát dnes v prvním čtení podpořil návrh zákona, podle kterého by klienti měli nárok na výplatu dodatečné náhrady ve výši 90 procent veškerých pohledávek z jejich vkladů, a to až do čtyř milionů korun.

Odškodnění by se mělo týkat pouze fyzických osob, nikoli firem.

Stát by tak nadlimitním odškodnění vyplatil zhruba 950 milionů korun, uvedla autorka návrhu senátorka Soňa Paukrtová. "Snažila jsem se dopady do státního rozpočtu minimalizovat, proto jsem se soustředila pouze na osoby fyzické," vysvětlila.

Podle ní jde převážně o osoby důchodového věku. Právnické osoby navíc většinou své pohledávky prodaly, dodala.

V případě Plzeňské banky by nárok na odškodnění mělo 15 vkladatelů z celkového počtu 1875, v případě Union banky 1777 klientů. Podle senátorky by měli mít stejné postavení jako vkladatelé dříve zkrachovalých bank, například Universal banky, Pragobanky, nebo Moravia banky.

Zrušený "přílepek"

Paukrtová připomněla, že podobné odškodnění klientů obou bank už parlament jednou schválil v rámci novely, kterou však v únoru zrušil Ústavní soud na návrh Paukrtové a dalších senátorů kvůli nestandardnímu způsobu přijetí ve sněmovně. Byla přidána k nesouvisejícímu zákonu o Fondu národního majetku.

Novela odškodňovala klienty obou bank za veškeré pohledávky včetně těch za nepojištěné vklady. Podle nového návrhu by se odškodnění nevztahovalo na společnost PPF, která by tak přišla až o tři čtvrtě miliardy.

Peníze bude klientům vyplácet Fond pojištění vkladů, peníze má z rozpočtu uhradit ministerstvo financí. Fond vyplatil od svého vzniku v roce 1994 do konce loňského roku téměř 319 tisíc klientům zkrachovalých bank téměř 25,5 miliardy korun. Banky, které musí do fondu ze zákona přispívat, od roku 1994 zaplatily na příspěvcích 27,7 miliardy korun. Union bance a Plzeňské bance fond zatím vyplácel řádné náhrady.

"Výplata náhrad Union a Plzeňské banky bude probíhat přibližně do poloviny roku 2008," řekla ČTK v březnu výkonná ředitelka fondu Renata Čechová.

 

Právě se děje

Další zprávy