Šéf Renaultu tvrdí, že má řadu důkazů o špionáži

Veronika Skálová Veronika Skálová
24. 1. 2011 10:08
Vedení automobilky nechce prozradit, jaké důkazy má k dispozici.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Radek Pecák

Paříž - Vedení francouzské automobilky Renault si je naprosto jisté průmyslovou špionáží, z níž podezírá tři zaměstnance na vedoucích pozicích.

"Máme v této záležitosti řadu důkazů, jsme si naprosto jisti, že šlo o špionáž zaměřenou na elektromobily," řekl v neděli generální ředitel skupiny Renault Carlos Ghosn televizní stanici TF1.

Špionáž, která podle něj cílila na získání investičních plánů v oblasti elektromobilů, ani její vyšetřování v žádném případě neovlivní letošní uvedení tří nových elektromobilů na trh.

Konkrétní důkazy, které automobilka proti údajným špionům má, ale generální ředitel neuvedl. A právě proti tomu se bouří právníci tří obviněných manažerů.

"Vyzýváme prezidenta Renaultu k představení důkazů," řekl agentuře Reuters právník jednoho z obviněných Pierre-Olivier Sur.

To však šéf automobilky odmítl. "S vyšetřovateli budeme úzce spolupracovat, ale budeme si v této záležitosti počínat velmi diskrétně," uvedl.

Francouzský ministr průmyslu Eric Besson o víkendu v rádiu prohlásil, že automobilka měla o podezření informovat stát mnohem dříve a nečekat na konec vnitřního vyšetřování. Také znovu potvrdil, že údajná špionáž byla zaměřená na investiční plány a nikoliv na samotný projekt výroby elektromobilu.

Krátce poté, co Renault tři své zaměstnance kvůli podezření ze špionáže sesadil, uvedla některá média, že tajné informace proudily k čínské konkurenci. Toto podezření se zatím nepotvrdilo, ale prověřuje jej francouzská tajná služba. Čína podíl na špionáži popírá.

 

Právě se děje

Další zprávy