V Renaultu padají hlavy kvůli průmyslové špionáži

Karel Toman
6. 1. 2011 16:50
Jsme v ekonomické válce kvůlu elektromobilům, tvrdí francouzský ministr průmyslu
Ve stáji Renault bylo rušno
Ve stáji Renault bylo rušno | Foto: Sport

Paříž - Francouzská automobilka Renault tvrdí, že je obětí průmyslové špionáže, která ohrožuje její strategická aktiva.

Stanovisko zveřejnil Renault den poté, co sesadil tři vysoké manažery vyšetřované z možného úniku informací týkajících se jeho elektromobilů.

Francouzský ministr průmyslu Eric Besson varoval, že země čelí "ekonomické válce" a že situace v Renaultu "se jeví být vážná."

Ministr: V Renaultu zuří ekonomická válka

"Výraz ekonomická válka - jindy nehorázný - je pro tentokrát příhodný," poznamenal ministr. "Týká se zřejmě elektromobilu, ale víc prozrazovat nechci," dodal.

Upozornil také, že vyzval francouzské společnosti, které dostaly státní podporu, aby zlepšily svou bezpečnost .

Viceprezident Renaultu Christian Husson řekl agentuře AFP, že dotčení lidé pracovali ve společnosti na "obzvlášť strategických postech." Jeden ze sesazených je dokonce členem manažerského výboru automobilky.

Vyšetřování podle BBC odhalilo "množství důkazů, že jednání těchto tří kolegů bylo v rozporu s etickým kodexem Renaultu a vědomě a záměrně vydali v nebezpečí majetek společnosti," řekl Husson.

Renault s Nissanem vsadily na elektromobily

Tři údajní provinilci dostali příležitost obvinění vyvrátit, než se personální oddělení rozhodne, jaké sankce podnikne.

Renault spolu se svým partnerem Nissanem do vývoje technologií kolem elektromobilu těžce investovaly.Oba plánují během příštích dvou let spustit několik nových elektromobilů s tvrzením, že jde o nejlepší dlouhodobé řešení ke snižování emisí uhlíku.

Prosazují tak odlišný postoj než například dva největší světoví výrobci aut General Motors nebo Toyota, kteří investují pro změnu do vývoje hybridních aut využívající energii jak z benzínového tak z elektrického motoru.

Technologie elektromobilů je k nezapklacení

"Šíbři v automobilovém sektoru mají za to, že elektromobily budou příštích pár let nejrychleji rostoucím segmentem trhu," uvažuje korespondent BBC Richard Scott. Výrobci se tak podle něj snaží trumfnout konkurenci a  dostat elektromobily do prodejních síní co nejdřív.

"To znamená že technologie stojící za těmito vozy je obzvláště ceněná," je přesvědčen Scott.  Zatímco je však špoináž pro jednoho svůdná, pro jiného může být devastující.

 

První elektromobil chtějí Francouzi mít na trhu do konce letošního roku a Renault v tomto ohledu už za některými svými rivaly zaostává. Prozrazení některých jeho technologických tajemství situaci podle Scotta ještě zhorší.

 

Právě se děje

Další zprávy