Sazka nemá nárok na odpočet DPH

Marek Odstrčilík
31. 3. 2006 14:58
Praha - Provozovatelé loterií, včetně největší firmy odvětví, Sazky, nemají nárok na odpočet daně z přidané hodnoty zaplacené na vstupu, tedy při nakupování zboží a služeb.

Zákon o DPH byl sice v březnu novelizován, ale ne do podoby, která loterijním společnostem do roku 2004 přinášela výhody.

Podle tiskového mluvčího Sazky Zdeňka Zikmunda by tento výklad pro občanská sdružení působící ve sportu a tělovýchově znamenal snížení příjmů až o čtvrt miliardy korun.

"Z pohledu Sazky jde o to, zda tyto prostředky odvedeme sportovnímu a tělovýchovnému prostředí, nebo státnímu rozpočtu," řekl Zikmund s tím, že je paradoxní, že na rostoucích hospodářských výsledcích Sazky by v takovém případě profitoval více stát než český sport a tělovýchova.

"Z právního výkladu vyplývá, že se nic nezměnilo. Oni (provozovatelé loterií) jsou nadále osvobozeni od daně na výstupu u svých produktů, ale u vstupu hradí daň u všech služeb a nemají nárok na vracení daně," uvedl Jaroslav Růžek z oddělení komunikace MF.

Jen Sazka díky možnosti vrácení DPH podle tisku ročně dostávala zpět kolem čtvrt miliardy korun. O tuto částku přišla kvůli novému zákonu o DPH od loňského roku. Akcionáři Sazky, kterými jsou občanská sdružení působící v tělovýchově a sportu, se údajně snažili vrátit vše do původního stavu.

Změnu zákona o DPH podepsal prezident republiky v souvislosti s přijetím zákona o sociálních službách 24. března. Tento zásah však v žádném případě neznamená, že by se do zákona automaticky vrátila původní, nyní již zrušená ustanovení, která pozbyla platnosti k 31. prosinci 2004, uzavřelo MF.

Sazce se loni dařilo

Čistý zisk loterijní společnosti Sazka se loni zvýšil o 230 milionů téměř na 1,56 miliardy korun.

Celkové výnosy Sazce stouply o více než desetinu na 9,34 miliardy korun. Tržby ze sázkové a loterijní činnosti si polepšily o více než 660 milionů korun asi na 7,25 miliardy korun. ČTK to dnes oznámil v tiskové zprávě mluvčí Sazky Zdeněk Zikmund.

Na hospodářských výsledcích se podílely především vyšší tržby z hlavních oblastí podnikání, tedy sázkové a loterijní činnosti. Přibližně o 15 procent pak vzrostly rovněž tržby z dobíjení kreditů pro mobilní telefony, nejvýznamnější neloterijní činnosti Sazky.

"Výsledky loňského roku jsou výrazně lepší než v roce 2004 a potvrzují růstovou trajektorii hospodaření," uvedl předseda představenstva a generální ředitel Sazky Aleš Hušák. "Například čistý zisk vzrostl o více než 230 milionů korun, nejvíc v téměř padesátileté historii naší společnosti," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy