Sága automobilky Saab nekončí, je tu nová šance

Ekonomika Ekonomika
21. 12. 2009 10:20
Holandský výrobce sporťáků si je svou nabídkou velmi jist. GM má nabídek víc
Saab 9-3 bez jediného smítka prachu.
Saab 9-3 bez jediného smítka prachu. | Foto: Reuters

Stockholm - Sága švédské automobilky Saab ještě nemusí být u konce. V neděli totiž nabídku na její koupi obnovil holandský výrobce sportovních vozů Spyker. Informovaly o tom Financial Times.

Majitel Saabu americká automobilka General Motors (GM) nabídku odmítla komentovat. Šéf Spykeru Victor Müller ale tvrdí, že si je úspěchem své nabídky tentokrát "velmi jistý".

GM se má o nabídce rozhodnout během dneška. Jde přitom pravděpodobně o poslední šanci, jak legendární švédskou značku Saab zachránit.

Automobilka General Motors chtěla Saab prodat jako součást svého grandiózního restrukturalizačního plánu spolu se svými dalšími značkami jako Saturn nebo Hummer, který odstartoval vloni v lednu. Uzávěrku pro posouzení nabídek si stanovila do konce roku.

Saab chce bývalý výrobce kočárů

Spyker učinil svou první nabídku v listopadu, krátce po krachu jednání mezi GM a švédským výrobcem sportovních vozů Koenigsegg Automotive.

Součástí původní nabídky holandské automobilky Spyker byla ale půjčka 400 milionů euro od Evropské investiční banky. Půjčka byla sice schválena v říjnu, Generals Motors se ale obávalo, že peníze na záchranu Saabu nepřijdou včas.

Jednání skončila neúspěšně a GM minulý pátek oznámilo, že se rozhodlo továrnu Saab zavřít. To by znamenalo konec nejen 60 let trvající existence slavné značky, ale také ztrátu zaměstnání pro 3400 lidí jen v samotné hlavní výrobě Saabu na jihovýchodě Švédska.

Teď Spyker oznamuje, že podal nabídku novou. Její detaily ale nejsou známy, není tak jasné, jakým jiným způsobem chce Spyker potřebné peníze získat.

Financial Times připomíná, že historie Spykeru sahá až do roku 1875, kdy se firma etablovala jako výrobce kočárů pro holandskou královskou rodinu. Dnes je jejím spolumajitelem investiční skupina Convers ruského oligarchy Vladimira Antonova.

Výkonný ředitel Spykeru Müller si nyní věří, že nová nabídka pomůže ještě do konce roku "odstranit slepou uličku, která stála dohodě v cestě". Podle svých slov má také "plnou podporu" managementu Saabu.

"Naše snaha je založena na naší vášni za záchranu ikonické značky, kterou by nám bylo ctí vést, a pracovních míst a živobytí tisíců loajálních zaměstnanců Saabu, dodavatelů a prodejců po celém světě," sdělil Müller.

GM tvrdí, že od oznámení svého plánu na uzavření automobilky dostalo nabídek několik, a že všechny posoudí.

 

Právě se děje

Další zprávy