Rychlou mobilní síť LTE začíná testovat druhý operátor

ČTK ČTK
11. 7. 2012 12:38
T-Mobile testuje síť v Praze, do konce roku pak chce pokrýt Mladou Boleslav
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Operátor T-Mobile začal v části Prahy testovat rychlou mobilní síť LTE. Do konce roku chce pokrýt Mladou Boleslav, kde si bude moci technologii bezplatně vyzkoušet veřejnost. Komerční nasazení LTE firma plánuje na příští rok, uvedl to technický ředitel Frank Meywerk.

Spuštění LTE na 12 vysílačích v Praze 4 - Kamýku firma označuje jako rychlostní test, který má od července do září ověřit možnosti stahování a posílání dat v reálném provozu. Teoretická rychlost technologie je až 150 Mbit/s, což je třikrát více, než u stávajících sítí 3G. Technologii dodal korejský Samsung.

Plánované komerční spuštění v příštím roce bude podle Meywerka záviset na výsledku aukce kmitočtů, kterou tento týden startuje ČTÚ, a také dostatku vhodných koncových zařízení. Pro služby firma hodlá využít současné datové tarify.

Konkurenční Telefónica v červnu oznámila komerční spuštění LTE v Jesenici u Prahy včetně zvláštních tarifů. Také Vodafone plánuje LTE spustit s využitím zkušeností mateřské skupiny, která je již komerčně provozuje. Detaily pokrývání většího území budou záviset na výsledku aukce kmitočtů.

Kmitočty vhodné pro LTE nabídne ČTÚ v aukci. Vyvolávací cena má být 7,4 miliardy korun a úřad počítá s tím, že frekvence přidělí v lednu příštího roku.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Mobilní operátoři v ČR.

 

Právě se děje

Další zprávy