Rychlou mobilní síť LTE nabízí první operátor

ČTK Jiří Hovorka ČTK, Jiří Hovorka
19. 6. 2012 14:47
Telefónica zahájila komerční nabídku služeb rychlé mobilní sítě LTE
Foto: Radek Pecák

Praha - Telefónica zahájila komerční nabídku služeb rychlé mobilní sítě LTE. Zatím ale pokrývá pouze Jesenici u Prahy a její okolí a část pražského obchodního centra Chodov, kde společnost nabízí technologii k otestování.

Konkurence zatím LTE nenabídla, T-Mobile chystá zahájení pilotního provozu na začátek července.

Pro pokrytí firma využila již dříve přidělené kmitočty v pásmu 1800 MHz. Technologii jí dodala čínská společnost Huawei.

"Zákazníkům nabídneme reálnou uživatelskou rychlost stahování dat až 60 Mbit/s a odesílání dat až 25 Mbit/s, to vše s odezvou sítě kolem 20 ms. Nejde o žádné laboratorní podmínky, ale reálné rychlosti, které jsme v této oblasti naměřili," uvedl ředitel pro technologie a plánování Martin Škop.

Firma začala nabízet dva modemy pro LTE a tři tarify. Ty zahrnují rychlost od čtyř do 60 Mbit/s a limit mezi dvěma a 40 GB stažených dat. Ceny se pohybují od 333 do 800 Kč měsíčně.

Mluvčí společnosti Hany Farghali Aktuálně.cz řekl, že v tento okamžik Telefónica neplánuje další rozšiřování služeb sítě LTE. Oblast kolem Jesenice je s desetitisíci obyvateli podle něj dostatečně velká na to, aby firma zjistila zájem lidí o tuto novinku.

Další rozvoj sítě LTE pak společnost, stejně jako její konkurenti, plánuje až po aukci kmitočtů, kterou momentálně chystá Český telekomunikační úřad (ČTÚ).

Vyvolávací cena bude nižší

Ten zřejmě sníží vyvolávací cenu. Na konferenci týdeníku Euro to uvedl předseda ČTÚ Pavel Dvořák. Původně ČTÚ navrhoval vyvolávací cenu celkem 9,2 miliardy korun.

Samotné přidělení kmitočtů by se mohlo uskutečnit až v příštím roce, ne na konci letošního roku, jak úřad původně předpokládal.

ČTÚ naopak odmítl další požadavek vzešlý z připomínkového řízení. Nevyčlení tak nejcennější nabízenou část kmitočtů v pásmu 800 MHz pro nového operátora. Zároveň ale zavedl limit maximálního rozsahu kmitočtů v pásmu 800 MHz dohromady s pásmem 900 MHz, které používají současní operátoři pro GSM. To omezuje rozsah kmitočtů, které budou moci v rámci aukce v pásmu 800 MHz požadovat nynější operátoři.

"Zachováme pro podporu nového vstupujícího na trh vyčlenění kmitočtů v pásmu 1800 MHz," dodal Dvořák. Zároveň řekl, že vstup nového operátora by mělo podpořit rozšíření povinnosti národního roamingu, tedy vstup do svých sítí, který budou muset firmě nabídnout stávající operátoři. Rovněž se prodlouží některé lhůty pro zahájení provozu sítí a využívání kmitočtů.

ČTÚ chce v aukci nabídnout kmitočty v pásmu 800, 1800 a 2600 MHz. Kmitočty jsou využitelné především pro mobilní sítě LTE, které umožňují zhruba desetinásobné rychlosti proti současnému 3G.

 

Právě se děje

Další zprávy