Rozpočet má šanci. Ale bez prodeje ČEZ

dkl, ČTK
16. 10. 2006 9:35
Praha  - Sociální demokracie je připravena podpořit rozpočet, který navrhuje ODS. Nesmí však dojít k privatizaci ČEZ.
Rozpočet bude předkládat Vlastimil Tlustý
Rozpočet bude předkládat Vlastimil Tlustý | Foto: Ludvík Hradilek

Shodlo se na tom předsednictvo největší opoziční strany. Druhou podmínkou je, že spolupracovníci Mirka Topolánka zastaví mediální kampaň o stavu veřejných rozpočtů, kterou ČSSD považuje za nepravdivou.

Odstupující premiér Topolánek v pořadu České televize Otázky Václava Moravce řekl, že by ho překvapilo, kdyby ČSSD rozpočet nepodpořila. Jde podle jeho slov o rozpočet, který sama připravovala.

"Pokud 've střevech' rozpočtu nepřijdeme na nějakou anomálii v sociální oblasti, tak bychom jej mohli podpořit," uvedl předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Základ rozpočtu připravoval ještě Bohuslav Sobotka
Základ rozpočtu připravoval ještě Bohuslav Sobotka | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Ve sněmovně ho však předloží ministr financí Vlastimil Tlustý z ODS. Postoj sociálních demokratů je pro přijetí rozpočtu klíčový. Pokud jej ČSSD podpoří, ODS již nebude potřebovat menší strany.

Radši Letiště než ČEZ

"Doporučíme vládě, aby se poohlédla po jiné privatizaci, například privatizaci Letiště Praha, a hledala zdroje jinde," řekl stínový ministr financí Bohuslav Sobotka.

Další dvě ze čtyř podmínek, které si sociální demokraté kladli, již ODS splnila. Šlo o deficit nižší než sto miliard korun a schodek veřejných rozpočtů pod čtyřmi procenty HDP.

Pro konečné schválení rozpočtu v dalších čteních ve sněmovně musí ještě vláda odstranit chyby ve struktuře výdajů rozpočtu, dodal Sobotka.

Kompromisní miliardy

Rozpočet na příští rok počítá s deficitem 91,3 miliardy korun. Deficit je nižší než původní návrh Tlustého 119 miliard korun, ale vyšší než návrh předchozího Paroubkova kabinetu, který počítal se schodkem 88 miliard.

Foto: Aktuálně.cz

V příjmech rozpočtu vláda oproti předchozím variantám počítá právě s výnosem 31 miliard korun z prodeje části akcií ČEZ. Výdaje rozpočtu jsou na příští rok naplánovány ve výši 1,058 bilionu korun a příjmy 966,7 miliardy korun.

Poslanecká sněmovna obdržela vládní návrh zákona o státním rozpočtu na příští rok počátkem října. Prvé čtení tohoto klíčového zákona roku naplánovala dolní komora na poslední říjnový týden.

V prvém čtení poslanci rozhodují pouze o rámcových údajích rozpočtu, tedy o příjmech, výdajích a schodku. Schůze sněmovny bude zahájena v úterý 24. října.

 

Právě se děje

Další zprávy