Hříšníci v EU se napravují, Česko zlobí

dkl, ČTK
10. 10. 2006 14:00
Brusel - Země, které dlouhá léta neplnily rozpočtová kriteria EU, se polepšují. Česko se vydalo zcela opačným směrem. Uvnitř: MAASTRICHTSKÁ KRITÉRIA
Rozpočet na příští rok chystal ministr Tlustý. A s velkým deficitem.
Rozpočet na příští rok chystal ministr Tlustý. A s velkým deficitem. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Podle evropského komisaře pro hospodářství a měnu Joaquína Almuniy již letos maastrichtské kritérium maximálně tříprocentního deficitu splní Francie, Řecko a dokonce i Německo.

V příštím roce by se k nim měla připojit i Itálie.

Tyto země patří dlouhodobě k největším hříšníkům, kteří Pakt stability a růstu Evropské unie porušují. EU proti nim dokonce zahájila disciplinární řízení, jež by mohlo vést až k uvalení sankcí.

Infobox

Maastrichtská kritéria:

  • Inflace maximálně o 1,5 procenta vyšší, než ve třech zemích EU s nejnižší inflací
  • Úrokové sazby nesmí být o více než 2 procenta vyšší, než ve třech zemích EU s nejnižšími sazbami
  • Schodek veřejných rozpočtů nesmí přesáhnout 3 procenta HDP
  • Veřejný dluh nesmí přesáhnout 60 procent HDP
  • Země musí být dva roky v systému ERM II (fixace koruny na euro)

Těm se ale zřejmě vyhnou, protože nejnovější čísla jsou pro ně velmi příznivá.

My na to máme. Nebo ne?

Naopak česká politická reprezentace se rozhodla jít "proti proudu". Zatímco evropské země zkouší šetřit a plnit podmínky, které jsou stanoveny pro členy Evropské měnové unie, Česko se chystá rozhazovat a bude potýkat s deficity překračující tři procenta HDP.

Letošní deficit zřejmě dosáhne až 3,8 procenta HDP, pro příští rok stát podle ministra Vlastimila Tlustého počítá i se čtyřprocentní dírou ve veřejných financích.

To v Bruselu sklidí kritiku už z toho důvodu, že se Česko zavázalo snížit tento deficit na 3,3 procenta.

Foto: Tomáš Daněk

České republice zatím sankce nehrozí, neboť není členem Evropské měnové unie. Pokud by však měla země v budoucnu uvažovat o přijetí eura, bude muset tvrdá maastrichtská kritéria splnit.

Evropská komise je strážcem Paktu stability a růstu, který určuje zemím EU limity rozpočtového deficitu a vládního dluhu. Pakt platí pro všechny země EU, i když jen tucet členů eurozóny jej musí plnit pod pohrůžkou finančních sankcí. Cílem paktu je chránit stabilitu eura.

Ostatní mohou být vzorem

Německo v letošním roce díky silnému růstu ekonomiky sníží rozpočtový deficit na 2,6 procenta z loňských 3,3 procenta HDP. Dodal, že konečný údaj by mohl být ještě příznivější a že rozpočet bude pokračovat v poklesu i v příštím roce, jak německá vláda slíbila. 

Foto: Aktuálně.cz

Francii se podařilo dostat pod tříprocentní hranici již v loňském roce poté, co ji tři roky překračovala. Země podle Almunii udrží schodek pod třemi procenty HDP i letos a v příštím roce bude pokračovat jeho snižování, napsala agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy