Řetězce šikanují zaměstnance, potvrdila studie právníků

Tomáš Fránek
19. 8. 2008 8:24
Analýza: Obchodníci porušují zákon zcela systémově
Vyrovnejte do komínků, nebo... Ilustrační snímek
Vyrovnejte do komínků, nebo... Ilustrační snímek | Foto: Tesco Stores

Brno - Obchodní řetězce v Česku zaměstnávají desítky tisíc lidí. Ojedinělá studie ukázala, že za podmínek, které jsou mnohdy nezákonné a zavání šikanou.

Rozsáhlá analýza expertního týmu potvrdila, že řetězce velmi často neproplácejí zaměstnancům přesčasy, nenechají je odpočinout, málo jim platí a těhotným ženám neprodlužují pracovní smlouvy.

Jde o drobnosti a formální pochybení, namítají však obchodníci.

Věk, národnost, rodinný stav

Analýzu, první svého druhu v Česku, zpracovali právníci Ekologického právního servisu programu Garde. Činnost obchodních řetězců dlouhodobě sledují.

Vycházeli z konkrétních zkušeností zaměstnanců, kteří se na ně za poslední dva roky obrátili se žádostí o pomoc. A také ze zpráv Státního úřadu inspekce práce.

Dospěli k závěru, že obří řetězce - ve vztahu ke svým zaměstnancům - porušují zákony zcela systémově. Jde o opakované prohřešky zamířené proti velké části zaměstnanců.

Infobox

Fakta:

  • Inspekce práce loni v 17 obchodních řetězcích zjistila 425 závad v oblasti pracovněprávních předpisů. Nejvíce jich inspektoři odhalili v obchodních řetězcích Kaufland (107), Billa (72) a Ahold (53).
  • Pokuty jsou ale nízké. Kaufland za různé prohřešky dostal od inspekce práce pokuty v celkové výši 120 tisíc korun, společnosti Billa inspektoři uložili sankce 155 tisíc korun a Aholdu 100 tisíc korun. Za porušení pracovněprávních předpisů přitom inspektoráty práce mohou uložit pokutu až milion korun.
  • Obchodní řetězce v Česku zaměstnávají desetitisíce lidí. V loňském roce deseti největším obchodním řetězcům podle předběžných údajů analytické firmy Incoma Research a časopisu Moderní obchod vzrostly tržby meziročně o 31,3 miliardy korun na rekordních 289,1 miliardy korun.

"Za systémové porušování práv lze typicky považovat neproplácení přesčasů plošně všem zaměstnancům, vyžadování nadbytečných nebo diskriminačních údajů po uchazečích ve výběrovém řízení, špatnou nebo žádnou evidenci odpracované doby nebo neposkytování odpočinku mezi dvěma směnami," uvedla v analýze Jana Koukalová z Ekologického právního servisu.

Důkaz? Ze čtrnácti dotazníků, které musí uchazeč o práci vyplnit, jich šest mělo diskriminační charakter.

"Nejčastější otázkou, která může zakládat diskriminaci na základě pohlaví nebo rodinného stavu, je požadavek uvedení počtu a věku dětí a otázky týkající se rodinného stavu," uvádí právníci v analýze. V dotaznících se objevily také otázky na národnost uchazečů o zaměstnání.

Právníci zaevidovali případy, kdy museli lidé, zaměstnaní na zkrácený úvazek, pracovat bez jakékoliv přestávky. Ve zkušební době pak sedm dní bez volného dne.

Těhotné a odboráře nechceme

Za závažný problém označuje studie nerovné odměňování. Zatímco lidem, kteří pracují v obchodech delší dobu, mzda neroste, nástupní plat pro nové pracovníky se neustále zvyšuje.

"Tímto způsobem tak dochází k situaci, kdy zaměstnanci, kteří pracují u společnosti delší dobu, pobírají za stejnou práci nižší mzdu než nově příchozí zaměstnanci, které navíc musí v práci zaučovat," uvedla Koukalová s tím, že tak obchody porušují zákoník práce.

Na růžích nemají v obchodech ustláno těhotné ženy ani odboráři. "Z praxe jsou známy případy, kdy těhotným ženám nebyly prodlouženy pracovní smlouvy nebo byly propuštěny ve zkušební době. Zaměstnanci, kteří jsou v odborech, někdy dostávají pouze základ mzdy," napsali právníci v analýze.

Zástupci obchodních řetězců výsledky analýzy neznají, podle nich ale nejsou pochybení proti zákonu v obchodech příliš vážné, jde spíše o formální pochybení.

"V roce 2007 u nás zjistili oblastní inspektoráty práce během svých kontrol celkem 53 drobnějších formálních pochybení týkajících se bezpečnosti práce. V rámci celkového počtu našich zaměstnanců a provedených kontrol jde o minimum závad," uvedl pro Aktuálně.cz mluvčí společnosti Ahold Libor Kytýr. Ahold v Česku provozuje obchody Albert a Hypernova; zaměstnává na 14 tisíc lidí.

Kytýr tvrdí, že firma neporušuje zákoník práce a spolupracuje s odbory.

 

Právě se děje

Další zprávy